Å komme til Vesterålen på ferie og oppleve maksvær, er herlig. Åge Hauge fant kjærligheten i Bø med Synnøve Hauge, født Lorentzen, nå er de kommet heim til slekta på ferie. Ekteparet bor i Tistedalen i Halden, men er nå på besøk hos bøfjerdinger, inkludert Tor Andersen, som han er onkel til.

– Er blitt flott

Men bare ferie blir det ikke for 81-åringen, som har jaktet og vært aktiv skytter i mer enn en mannsalder. 3- og 4. august arrangeres NM i jegertrap i Halden, og Åge bruker dermed litt av ferien til å finpusse skyteformen. Tirsdag tok han turen fra Bø og var da innom skytebanen til Sortland Jeger- og fiskerforening, som ligger i Skjærfjorden.

– På 70-tallet brukte jeg å være mye her og skyte. Jeg synes alltid det var så trivelig å være her. Det er flott å være tilbake. Anlegget er blitt ganske forandret siden den gang, sier han.

– Da jeg bruket å være her var det ikke tak over standplassene. Også hytta er bygget mye om, og det er blitt utrolig flott, sier Hauge.

Børse til 80.000 kroner

Den har gått mange, mange skudd denne børsa, sier Åge Hage. Men den ser likevel ut som et smykke der den henger over skuldra. Det er ikke ei ripe i treverket og stålet er blankt og skinnende. Den er italiensk i kaliber 12 av merket Perzzi MX4C. Smekker, og med en kolbekam som Hage selv har skåret til og tilpasset, slik at hagla skal ligge perfekt plassert inntil kinnet.

– Jeg kjøpte den for mange herrens år siden. Den gang kostet den 30.000 kroner. Nå går det ikke an å få tak i denne til under 80.000 kroner. Men sånn er det vet du, man vil gjerne ha det beste, humrer Hauge.

Tidligere har han vært aktiv skytter, men under påtrykk fra heimklubben Halden og Omegn jeger og fisk, stiller han i veteranklasse under NM i jegertrap.

– Selv var jeg ikke helt gira, men de syntes at jeg skulle delta. Det er fint å få trent litt i forkant, slik at man finner rytmen, sier Hauge.

Årets høydepunkt

Tidligere var han aktiv skytter og deltok på en mengde stevner og konkurranser.

– Halden og Omegn jeger-  og fiskerforening, er den største foreningen i området, men vi samarbeider med en forening til slik at vi har tre skytebaner, en skeetbane og en sportingbane i tillegg til jegertrap. Men det jeg skal delta på NM nå er i jegertrap, sier han.

Tidligere var han aktiv småviltjeger, og jakt har vært en lidenskap i alle år. Nå får rypene være i fred.

– Jeg er nok blitt litt for gammel for småviltjakta, humrer han, men forteller at elgjakta fortsatt er årets høydepunkt.

– De har spurt meg flere ganger i Bø om jeg kan være med på elgjakt der, men med 160 mil å kjøre blir det ganske langt, så det har ikke blitt til noe, sier Hauge.

Den spreke 81-åringen tok flere runder på skytebanen på Elverum for å prikke inn formen.

– En ting er sikkert, det er fortsatt artig å skyte, smiler 81 år gamle Åge Hauge.