Landsskytterstevnet:

Kvalifiserte seg i den råeste feltøvelsen

Torfinn Johansen fra Bø kvalifiserte seg for tredje gang til finalen i den råeste skyteøvelsen på Landsskytterstevnet, såkalt stangskyting, som er over på 25 sekunder. – Da skal 16 til 17 skudd være avfyrt, sier Torfinn Johnsen til VOL, som kvalifiserte seg lørdag.

STANGSKYTING: Torfinn Johansen fra Bø skal torsdag konkurrere med de beste i landet om trofeet innen såkalt «stangskyting».  Foto: Innsendt

Torsdag i neste uke vil Torfinn Johnsen stå blant de beste feltskytterne i finalen under Landsskytterstevnet 2019. Til sammen 16 skyttere skal først konkurrere om å få flest mulig treff i feltblinken. Deretter går de åtte beste skytterne videre, noe skytteren fra Bø håper skal gå bra, med en erfaring hvor det ikke har lyktes til nå.

– Hvorfor har du valgt stangskyting som din gren?

– Jeg var tidlig ute med å trene på stangskyting, og fant ut at det var noe som passet for meg. Jeg har trent mye på denne skytingen og foretrekker det framfor de tradisjonelle grenene.

Variert og utfordrende

– Hva er spesielt med denne formen for skyting?

– Stangskyting er variert og mer utfordrende, og passer godt for meg. I denne konkurransen får du ikke fyrt av prøveskudd før man skal konkurrere, men må gjøre alle forberedelser før konkurransen starter. Du må vurdere flere ting, som å stille inn siktet på forhånd, og vurdere vind- og solforhold før man starter. Deretter må man gå rett i skytingen, sier han til VOL.

Ulike avstander

Skytingen skjer normalt på avstander opp mot 600 meter, men i konkurransen nå er 417 meter lengste avstand til målskiva. Den korteste er på 170 meter.

– Blinken er tilpasset avstanden, og du må skyte ganske rått for å treffe. Med 16 mann på standplass, NRK og masse kameraer i bakgrunnen, publikum i rygget, er det uvant. Det er et visst press under konkurransen, så det er om å bruke det man har mellom ørene og forholde seg så rolig som mulig. Da er det om å forholde seg til det man har trent til, og ta det som en trening. Da kan det bli perfekt, sier Torfinn Johnsen til VOL.

Ubegrenset med ammunisjon

I denne grenen er det ubegrenset med ammunisjon, men begrensning på tid. Nærmere bestemt 25 sekunder på hver skyting.

– Vi kan altså skyte så mange skudd som vi klarer, men det er fortsatt viktigst å få flest treff, sier skytteren, som antar at han vil ha avfyrt mellom 16 og 17 skudd på de 25 sekundene.

– I løpet av de 25 sekundene skal det i tillegg til selve skytingen, skiftes to magasiner med ammunisjon og avfyres ett ekstra skudd. Noen satser på å fyre av flere skudd, men de må også treffe, sier Joansen, som har trent mye både på magasinskifte og selve skytingen.

Skal ha dagen

– Hvordan ser du på mulighetene for å komme videre etter første skyting, som du ikke har klart tidligere?

– Det er mange gode motstandere som skal ha dagen, og den som har dagen går av med seieren. Dette er min tredje finale, men har ikke fått skutt på andreholdet tidligere. Derfor satser jeg i år på å gjøre det bedre og skyte andre runde også, sier Torfinn Johnsen fra Bø til VOL.

Wikipedia har mer informasjon om denne skytekonkurransen.

Der går det fram at stangskyting er en hurtigskytekonkurranse i Det frivillige skyttervesen hvor det er om å få flest mulige treff på to forskjellige figurer i løpet av to omganger på 25 sekunder.

Øvelsen er oppkalt etter oberst Georg Stang. Medaljen til vinneren av stangskyting er den eneste medaljen i norsk idrett som er av ekte gull.