Hybride løsninger inntar havbruket

Stadig flere oppdrettere velger Fjord Hybrid for å kutte forurensende dieselforbruk på fôrflåtene, skriver Fjord Maritime i en pressemelding.

Fjord Maritime.  Foto: Anita Vedå

– Vi har kaldt, rent flott vann og natur. Folk har tillitt til at vi forvalter det som vi har rundt oss, sier Eva Maria Kristoffersen, daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner AS i Vesterålen.

Oppdrettsselskapet er opptatt av god fiskehelse, men også av det som kan gjøre driften grønnere. Selskapet har for alvor tatt steget inn i det grønne skiftet. Med Fjord Hybrid har selskapet halvert dieselforbruket på fôrflåten ved Gaukværøya i Vesterålen.

­– Vi ønsker jo å gjøre de gode tingene og de gode valgene, og det jobber vi for hver dag. Vi ligger litt lang unna land, så vi har hatt litt problemer med å installere landstrøm. Vi har heller valgt å kjøpe en batteripakke som gjør at vi kjører aggregat 5-7 timer per dag. Resten av døgnet kjører vi på batteri. Det gjør driften mer stille, og vi bruker mindre fuel, sier Kristoffersen.

Innovative oppdrettere

Det er Fjord Maritime som har installert Fjord Hybrid om bord i fôrflåten ved Gaukværøya.

– Vi har truffet veldig mange innovative oppdrettere de siste årene som er villige til å ta del i det grønne skiftet, sier Øyvind Bakke, markedssjef i Fjord Maritime. Han legger til:

– Dette er det første steget for mange oppdrettere. De halverer drivstofforbruket på anlegget. Enkelt forklart kan du ligger 20 timer på batteri med Fjord Hybrid om bord på flåten.

Fjord Hybrid er også en veldig god investering for oppdretterne. Løsningen er nedbetalt på to år i sparte drivstoffutgifter på et større anlegg.

Eventyrlig vekst

Fjord Maritime er markedsledende leverandør av hybrid-system til fôrflåter. Selskapet har siden slutten av 2016 opplevd en eventyrlig vekst. På ett år tidoblet selskapet omsetningen fra fire til 40 millioner kroner.

– Det er utrolig kjekt å se at løsningene våre har slått an i markedet. Med over 40 års fartstid i havbruksnæringen har vi hatt mulighet til utvikle Fjord Hybrid fra kundenes ståsted, sier Bakke.

– Er det også snakk om god timing?

– Helt klart. Havbruksnæringen i Norge er opptatt av å holde på konurranseforspranget med fokus på blant annet god fiskehelse, men også på en grønnere drift.

– Hva blir neste steg for Fjord Maritime nå?

– Vi snuser på det store utlandet og er i gang med å kartlegge mulige samarbeidspartnere.