Nergårdeier kobles til selskap som etterforskes

Nergård Invest Samherji AS fikk 50 millioner kroner fra et etterforsket Kypros-selskap i 2018. Overføringen er lån fra Esja til Samherjis eierselskap i Nergård.

Overføringen er oppført i Wikileaks-dokumentene som ble offentliggjort i forrige uke, skriver Fiskeribladet. De kommer fra et selskap som Samherji eier på Kypros, Esja Seafood Limited, som er et av de viktigste internasjonale holdingselskapene til Samherji.

Nergård har avdeling i Bø.

Esja Seafood Limited har hatt bankkontoer i DNB som er brukt til å foreta betalingene i form av «konsulentgebyr», som nå etterforskes. Dette selskapet på Kypros skal også ha betalt bestikkelser til bankkontoer i Namibia, for eksempel til et selskap som eies av svigersønnen til Namibias fiskeriminister, Tamson «Fitty» Hatukulipi.

Esja er også brukt til andre transaksjoner. En oversikt fra Wikileaks viser at Esja Seafood Limited er mottager av penger overført til og fra islandske selskaper knyttet til Samherji, samt til namibiske og selskaper i andre land.