Bøs nye millionærer sparer 11 millioner kroner på å flytte

Totalt ti millionærer har meldt flytting til Bø på grunn av formueskatten. Det sparer de mye penger på.

Bjørn Dæhlie.  Foto: Fredrik Hagen


Etter at Bø senket formueskatten i desember i fjor, har stadig flere millioner fra ulike steder i landet meldt flytting til kommunen, som innfører den lave formueskatten 1. januar.

Ifølge Dagens Næringsliv har totalt 10 personer registrert ny adresse i kommune. Blant disse er Bjørn Dæhlie, Einar Sissener, Kristian Adolfsen, Benn Eidissen, Europris-gründer Wiggo Erichsen., Einar Sissener, Rolf Høyen, Rikard Storvestre, Even Carlsen og Erik Harlaugseter.

Den siste som har meldt flytting, ifølge Dagens Næringsliv, er Ole Martin Almelid. Sistnevnte er investor og eiendomsutvikler.

7,7 millioner i inntektsskatt

For at tilflytterne kal kunne få fordelen av den lave formuesskatten, er hovedregelen fra Skatteetaten at de må være folkeregistrert på den adressen der de overnatter mest

Ifølge NRK Nordland utgjør formueskatten som går til kommunen, basert på den samlede formuen til millionærene, 4,5 millioner kroner. Med utgangspunkt i fjorårets bruttoinntekt vil de nye innflytterne legge igjen rundt 7,7 millioner kroner i ordinær inntektsskatt i kommunen.

Etter beregninger som NRK har gjort med utgangspunkt i formuene til åtte av millionærene, utgjør flyttingen til Bø en samlet besparelse på rundt 11 millioner kroner.

Forventer arbeidsplasser

Bjørn Dæhlie, for eksempel, hadde en formue på 500 millioner i 2018. Overfor NRK, forklarer seksjonssjef i Skatteetaten, Lene Ringså, hvordan eiendomskongen og skilegenden sparer penger på å flytte nordover. Hun opplyser at dersom man har en halv million kroner i formue, må man vanligvis betale 0,85 prosent i skatt. Det tilsvarer 4,25 millioner kroner.

– Formuesskatten i Bø er på 0,35 prosent, noe som gjør at den personen sparer 2,5 millioner kroner, sier hun til NRK.

Bø-ordfører Sture Pedersen har gjentatte ganger uttrykt glede over at kapitalsterke personer har meldt flytting til kommunen. Samtidig er han klar på at han ikke aksepterer at millionærene bare flytter til kommunen for å flytte dit.

– Hvis jeg ser at folk flytter hit for å gjøre det som en postkasse-endring, så blir jeg aktivt å peke dem ut. Jeg har ikke sett noen signaler om dette. De ønsker å bo, og investere i prosjekter i vår kommune, sier han til NRK Nordland.