Han kikker småstressa på klokka, men smiler og later som ingenting. Tre potensielle kunder er nettopp avlevert på Stokmarknes flyplass etter møtedager i Bø. Har rekker en halvtimes prat med VOL før han setter kursen mot Evenes og deretter India.

Halvor Walla, senjaværing med østlandsdialekt, har forelsket seg i Bø. Så mye at han i 2009 kjøpte seg et nedlagt gårdsbruk på Skagen - og at han i disse dager jobber med å etablere programvareselskapet Framsikt på yttersida.

De er fortsatt i en tidlig fase, og skal nå i gang med å utvikle sitt produkt - et dataprogram som skal hjelpe norske kommuner med å styre og planlegge økonomien sin bedre enn i dag.

– Behov for nye verktøy

– Vi opplever at det er et stort tomrom for gode styrings- og planleggingsverktøy i kommunene, sier han.

Walla har lang erfaring fra IT-bransjen, og startet blant annet selskapet som står bak Agresso.

– De verktøyene som brukes i kommunene nå er 10 år gamle og utdaterte. I dag kan vi gjøre ting mye mer brukervennlig, og man kan tenke design på en helt annen måte. Systemet vi skal utvikle kan brukes til å budsjettere og lage langtidsbudsjetter - og gjøre det enklere for kommunene å finne ut hvor det er potensial til forbedring, forklarer Walla.

Fem ansatte

Når VOL møter Walla har han startet på reisen fra Bø til India. Dit skal han for å sette i gang et utviklingsteam som skal sette IT-gründernes planer ut i live. Innovasjon Norge er med på laget, det samme er 10-15 kommuner som bidrar med innspill når systemet skal lages. Bø kommune har også innvilget bedriften et næringslån på 1,5 millioner kroner.

- Mottakelsen i Bø har vært fantastisk, sier han.

Walla har også fått med seg tre andre med erfaring fra bransjen. Alle fire vil jobbe delvis fra Bø, og delvis fra hjemmekontor. Walla selv skal pendle mellom hjemmet i Bærum og bedrift og hus i Bø.

Kontorer håper de å få i den videregående skolen ved Steinesjøen, etter at det denne uka ble klart at Bø kommune overtar bygget etter Nordland fylkeskommune.

Nå er Framsikt på jakt etter den første ansatte som skal ha fast kontor i Bø, en IT-konsulent som skal bygge opp bedriftens driftssenter.

- Om noen med IT-utdannelse får lyst til å flytte hjem, si fra, sier Walla.

- Vi håper å være i drift i løpet av 2015. Etter hvert er målet å få på plass en markedssjef, to økonomer og ytterligere en IT-konsulent i Bø, sier Walla.

- Hvorfor Bø?

Walla skjønner at spørsmålet før eller siden måtte bli spurt, så han kommer journalisten i forkjøpet:

- Hvorfor Bø? Vi fikk for noen år tilbake et vennepar fra Vesterålen, den ene av dem fra Bø, som tok oss med nordover. Det skulle ikke mange besøkene til før jeg ble helt fanget av lyset, naturen og folket. Siden da har jeg vært i Bø mange ganger i året, og i 2009 kjøpte jeg meg et gårdsbruk på Skagen. Nå er jeg i gang med å bygge hus der. For å få muligheten til å være mer i Bø og bidra positivt til kommunen, fikk jeg lyst til å etablere bedriften her, forteller Walla.

- I dag er det også mulig å lage slike systemer helt nettbaserte. Før måtte vi ut å installere i hver kommune, og brukte mye tid der. Nå kan vi gjøre dette helt nettbasert, og tjene hele Norge fra ett sted, sier han.

- Kult i Bø

Han mener det er mange fordeler med å drive en slik bedrift på bygda.

- Det er dyrt å være i Oslo. Når du først får tak i ansatte på bygda, er arbeidskrafta mye mer stabil enn i byen, noe som er viktig for en kompetansebedrift, sier han.

- Også skjer det mye kult i Bø, legger han til før han kaster seg i bilen for å rekke flyet til India.