Lynnedslag førte til brann i høyspentmast

Om du våknet av et voldsomt brak på Stokmarknes i natt var dette mer enn bare torden. Lynet slo nemlig ned i ei høyspentmast på Storheia og startet en brann. Strømmen er borte flere plasser i Hadsel på grunn av dette. Det er uvisst når den kommer tilbake.

Hadsel

- MHPD Lynnedslag i mast bak sykehuset på Stokmarknes. Ikke fare for bebyggelse. Politiet og Trollfjord Kraft er varslet, het det i ei Twitter-melding fra Midtre Hålogaland Politidistrikt i natt.

Lynnedslaget fant sted på ei høyspentmast oppe på fjellet Storheia på 504 meter over havet. Fjellet er et landemerke i Hadsel grunnet det store TV-tårnet som ruver på toppen. Her er også flere høyspentmaster, og det er en av disse som ble truffet av lynet i natt.

Strømmen er borte fra Klakk og bort til Ekren og det er uvisst når den er oppe og går igjen.

- Det var da ei kabelmast som sto i brann. Kunder ringte og sa fra og vi dro opp dit for å slukke og se på skadene, forteller Harald Jakobsen i Trollfjord Kraft søndag morgen.

- Det er en del arbeid som må gjøres der. Vi var der i natt, men da var det mørkt og vanskelig å få oversikt. Vi jobbet der oppe til halv syv i morges og går på igjen snart etter en liten pust i bakken, sier han.

- En del arbeid

Ifølge Jakobsen har Telenor aggregat der oppe så deres installasjoner er sikret for ei stund, men det må skiftes ut overspenningsvern og repareres en del på masta oppe på fjellet før alt er som det skal.

Også i Lekangdalen slo lynet ned i natt. Mest sannsynlig også i ei mast. Trollfjord Kraft var ute i hele natt og lette etter hvor feilen lå, men klarte i nattens mulm og mørke ikke å finne feilen. Arbeidet med dette fortsetter også nå når lyset kommer.

- Det er vanskellige forhold med dårlig vær og dårlig sikt. Så før vi kan utbedre feilen i Lekangmarka må vi finne hvor feilen ligger, sier Jakobsen.

Ifølge Jakobsen er altså strømmen borte på ubestemt tid fra Klakk til Ekren på Hadseløya. Det er også registrert strømtap ut mot Trollfjord, Fiskebøl, Raftsundet og Higraff. Tollfjord har klart å gjenopprette strøm til Alders- og sykehjemmet på Ekren, men resten av området hadde problemer ut over søndagen.

- Ta kontakt

Etter det VOL forstår skal alle nå ha fått tilbake strømmen. Det har etter nedslaget også vært problemer med bredbåndet til Trollfjord Bredbånd enkelte steder

- Dersom du likevel opplever feil, ta kontakt med oss på tlf 76118000, heter det i ei melding fra Trollfjord Kraft søndag kveld.