Forventer at oljevernsenter gir aktivitet og verdiskapning

– Kommunene og de ulike miljøene i Lofoten og Vesterålen forventer at et miljø- og oljevernsenter gir ny aktivitet og verdiskapning i regionen, sier Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik etter torsdagens høringsmøte om oljevernbasen.
Hadsel

For Hadsel-ordføreren er det viktig at et miljø- og oljevernsenter gir noe tilbake til regionen, at det skaper ringvirkninger og arbeidsplasser.

– Det er den røde tråden. Det må ikke bare bli et par kontorstillinger, sier hun til VOL.

La frem forslag

Aasvik la, sammen med Vågan-ordfører Eivind Holst, frem et forslag for samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen, der de vil ha oljevernbasen lagt til Fiskebøl, og en formidlingsdel lagt til Lofotakvariet i Kabelvåg.

Les også: Hadsel og Vågan kakker seg på lag

Aasvik mener at senteret må være næringsrettet, ta for seg både marint avfall og oljevern, og at det må være ei offentlig-privat satsing.

– Vi har foreslått en modell der vi har mulighet til å trekke veksler på et samarbeid mellom det offentlige og det private, sier hun, og legger til:

– Det må det være om dette skal kunne stå på egne ben i lang tid. Man må dessuten bruke de gode kreftene og miljøene som allerede finnes her i regionen.

– God mottakelse

Hun forteller om god mottakelse for forslaget til innhold i et slikt senter.

– Det er mange som synes tankene om hvordan vi skal få verdiskapning ut av dette senteret, er gode, sier hun.

Les også: Til Bodø for å diskutere oljevernsenter med ministeren

I tillegg til Aasvik, var også Øksnes, Sortland, Lødingen og Andøy representert på møtet. Det er imidlertid Hadsel, nå sammen med Vågan, som har gått hardest ut i lokaliseringsdebatten. Øksnes og Andøy har også åpnet opp som mulige lokasjoner for et oljevernsenter.

Vesterålen regionråd som samarbeidsorgan har imidlertid ikke uttalt seg til høringen.

– Det er litt synd i en sånn sak at midtveisrapporten blir lagt ut i ferien, og at høringsmøtet avholdes nærmest før ferien er avsluttet. Det har vært umulig å samle kommunene i regionrådene for å behandle dette, både i Lofoten og i Vesterålen, sier Aasvik.

Nå skal departementet ta stilling til innhold og oppgaver i et slikt senter. Sekretariatet skal jobbe med modell og lokalisering. Målet er å ha konkrete forslag klar før årsskiftet.

Les også: – Vi skal først og fremst lete etter fakta