Det ble en lang og interessant debatt i kommunestyret i Hadsel i dag. Spesielt skolebruksplanen har vakt stor interesse, og den berører mange. Hele ungdomstrinnet ved Sandnes skole fulgte debatten fra sidelinja. Trolig var det mange som også følger saken på web-tv.

Posisjonspartiene Ap, Sp og Sv har lagt frem et forslag som etter all sannsynlighet blir vedtatt. Forslaget innebærer blant annet at ungdomsskoleelevene i kommunen skal samles på Stokmarknes og Melbu. Dermed reduseres antall ungdomsskoler fra fire til to.

Da det kom til avstemning gikk det slik mange forutså, nemlig at flertallet av politikerne, med Ap, Sp og Sv gikk inn for at Stokmarknes og Sandnes skal være ungdomsskoler for Hadsel. Det skjer trolig allerede fra høsten 2017. Melbu og omegn samarbeidsliste, samt Frp, argumenterte mot å flytte ungdomstrinnene. Venstre, som helst ønsker bare en ungdomsskole, ønsket å vente med flyttingen til ny skole på Stokmarknes står ferdig.

- Likere fordeling av ressurser

I forslaget heter det at det ikke skal være skoler med færre klassetrinn enn 1-7. Fra posisjonspartienes side ble det blant annet argumentert med at en strukturering av tilbudet vil gi større rettferdighet og likere fordeling av ressursene i hadselskolen.

I praksis betyr det at ungdomsskoleelever fra Sandnes får Stokmarknes som sin nærskole, mens de tilsvarende elevene fra Strønstad får Melbu som sin nærskole.

Reduserte driftsutgifter skal ifølge posisjonspartiene settes av på investeringsfond til utbedring og nybygg på Stokmarknes.

- Ap har snudd

Høyres Lina Viba la på vegne av sitt parti frem et forslag som på flere måter ligner posisjonspartienes, med det tillegget at hun også foreslår bygging av en enkelt ungdomsskole for alle elevene i kommunen.

Frps Camilla Skog Rodal og Melbu og omegn samarbeidslistes Jan Steffensen tok begge til orde for å beholde strukturen akkurat slik den er i dag.

Venstres Renathe Johnsen påpekte at planen som vedtas i dag skal ut på ny høring. - Det er opprivende å diskutere dette. Ap var sterkt mot å endre skolestrukturen. Nå er bildet helt endret. De som før var mot er nå blitt for. Vi har gått i bresjen i mange år for en ungdomsskole, og det er tøft når ingen andre er for. I år etter år har tallene vist at det egentlig burde vært èn ungdomsskole.