- Skoleeksempel på god integrering

Bushro Jama har fått beskjed om at hun mister oppholdstillatelsen i Norge, etter å ha hatt opphold i seks år. - Dette går bare ikke an. Bushro er en stjerneelev, og en ressurs for Stokmarknes. Og hun er dømt til steining i sitt hjemland, sier studiestedsleder på Hadsel VGS, avdeling Stokmarknes, Åse Jakobsen.

Grethe Skagen Danielsen (t.h.) jobbet i flyktningetjenesten da Bushro Jama kom til Hadsel. - Et stjerneeksempel på god integrering. Bushro og mannen studerer og jobber, og er store ressurser. Hun er dømt til døden i hjemlandet. Det er uforståelig at hun nå risikerer å bli sendt tilbake, sier Skagen Danielsen. - Jeg er veldig redd, sier Bushro. - Vi har flyttet rundt, selvsagt måtte vi flykte når bombene falt, sier hun.  Foto: Knut Ivar Aarstein

Bushro Jamal og ektemannen Abdinasir Barre skal ha giftet seg uten foreldres tillatelse. Det er visstnok grunnen til at Al Shabab skal ha beordret henne dømt til døden ved steining.   Foto: Knut Ivar Aarstein

Ann-Lisbeth Bolsøy er styrer i barnehagen der Masud (snart 3) går. - Han har lært norsk, og kjenner ikke noe annet samfunn enn det vi har på Stokmarknes. Jeg kan ikke forestille meg at han skal ut av landet, sier Bolsøy. Hun håper myndighetene vil gjøre om på sitt vedtak.   Foto: Knut Ivar Aarstein

Hadsel

Etter seks år med oppholdstillatelse i Norge har Bushro Jama fra Somalia fått uventet beskjed om at hun må ut av landet.

– Helt uforståelig, sier studiestedsleder på Stokmarknes videregående skole Åse Jakobsen.

- Bushro har hatt oppholdstillatelse i Norge i seks år. Jeg er blitt kjent med henne gjennom hennes opphold her på Hadsel VGS, hvor hun har gått i tre år. Hun har faktisk bare norskeksamen igjen før hun er ferdig her hos oss. Det har hun klart til tross for at hun har fått to barn i denne perioden. Det er en meget sterk prestasjon, og noe de færreste andre ville klart, sier Jakobsen til VOL.

Tror forklaringene stemmer

– Det tok oss få minutter å finne ut at Bushro Jama hadde forklart seg riktig, sier hennes advokat.

Opprivende brev

22.november skal Bushro Jama altså ta sin siste eksamen. Deretter har hun sin artium, og kan fortsette på videre studier. Samme dato skal imidlertid den somaliske kvinnen møte sin advokat. Det skjer etter opprivende brev hun har fått fra Utlendingsdirektoratet. Den statlige etaten mener hun har gitt feil opplysninger om hvor i Somalia hun er fra, og at grunnlaget for opphold dermed faller bort.

- Man mener at hun har dialektord som ikke stemmer. Bushro har forklart overfor UDI at hun har foreldre som har måttet flytte rundt, og at det er forklaringen på dialektordene, sier Jakobsen. UDI mener også at Bushro har kommet med kommentarer på Facebook som også tyder på at hun ikke er fra områdene hun har oppgitt.

- Dersom hun hilser til folk fra en annen region i Somalia blir det som om vi hilser til svenske kjenninger. Når hun sier ”hey bro”, betyr ikke dette at hun hilser til sin bror. Det er en talemåte vanlig i Somalia, fremholder Jakobsen.

- Jeg mener UDI fremfører søkte argumenter, som er vanskelig for meg å begripe. Norge er en rettsstat. Skal man inndra en oppholdstillatelse må det langt mer vektige grunner til enn det jeg mener man klarer her. Dette er kun vage antagelser, sier rektoren.

Dømt til steining

Det mest tungtveiende argumentet for at man her må ta menneskelige hensyn er at Bushro Jama av Al Shabab skal være dømt til steining. Årsaken er at hun og ektemannen Abdinasir Barre giftet seg uten foreldrenes tillatelse.

Selv sier Bushro at hun føler både hjertet og livet hennes er knust.
- Vi har klart oss helt selv her i Norge. Jeg har tatt utdaning, og mannen min jobber på Nordlaks. Vi har ikke vært på NAV og krevd penger. Våre to barn er kommet etter at vi etablerte oss her på Stokmarknes. Vi har mange gode venner her. Jeg har ikke kommet med feil opplysninger om hvor jeg er fra. Men det er helt riktig at vi har måttet flytte flere ganger. Du kan tenke deg selv: Bor du på Sortland, og det bombes der – så flykter du til Stokmarknes. Bombes Stokmarknes, så må du til Melbu, sier hun.

Gråtkvalt

Grethe Skagen Danielsen er gråtkvalt. Hun har tatt turen innom Stokmarknes VGS for å gi sin støtte til Bushro. Skagen Danielsen jobbet i flyktningeetaten da den somaliske kvinnen fikk opphold.
- Det er et skoleeksempel på god integrering. Bushro og mannen er viktige bidragsytere til vårt samfunn. De har stått på og gjort alt for å komme til nytte. Bushro tok grunnskolen på to år, fikk gjenforening med mannen, og har fortsatt på videregående, som hun nå gjennomfører med glans.

Nordmenn frarådes i disse dager av Utenriksdepartementet å reise til Somalia. Likevel vil norske myndigheter sende flyktninger tilbake dit.
- Det er helt uforståelig, sier Skagen Danielsen.

- I sjokk

Kulli Treimann Skagen og ektemannen Steinar Skagen leier ut husvære til det somaliske paret og deres to barn Masud (snart 3) og Mohsin (5 mnd.)
- Vi er helt i sjokk. Det er helt umulig for oss å skjønne hvordan myndighetene kan la dette skje. Familien har fått to barn mens de har bodd i vårt hus. Det har de gjort vel vitende om at de har oppholdstillatelse, og at de skal bygge sin fremtid her. Barna kjenner ingen annen virkelighet enn dette. Dette kan ikke få skje, sier Kulli Treimann Skagen til VOL.

Ann-Lisbeth Bolsøy jobber i barnehagen der Masud går. Der her han vært i over to år.
- Han er et herlig barn, som har tilegnet seg norsk. Jeg kan ikke forestille meg at han ikke skal få fortsette i barnehagen, sier Bolsøy.

Studiestedsleder Åse Jakobsen sier det ikke er tilfeldig at det på kantina på skolen er mange som omgir den somaliske familien i det VOL er på besøk.
- Vi vil vise at Bushro og Abdinasir og barna ikke er alene. De har et solid nettverk på Stokmarknes, sier hun.