Det er seks år siden Maria Ødegård vendte hjem til Hadsel, etter å ha tatt utdanning som naprapat i Stockholm. Et par ganger har Maria flyttet klinikken sin siden den gangen.

Hun etablerte seg først i det gamle Opus-bygget på Børøya, før hun startet opp i Bergsmogården på Søndre.

Nå er hun imidlertid på plass midt i Stokmarknes sentrum.

- Jeg ble sittende alene oppe i etasjene, og det føltes litt ensomt. Det er jo ikke nødvendig for meg å gjøre det vanskelig for de som vil bruke meg å finne frem. Da muligheten om å benytte disse lokalene midt i sentrum dukket opp, bestemte jeg meg for å slå til, sier Maria Ødegård til VA.

- Det er i grunnen mye å gjøre, men jeg vil like vel forsøke å bli enda mer synlig i byildet, sier hun.

Rehabiliterer smertetilstander

Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og problemer i ledd og muskler.

- Det har vært veldig fint å jobbe med dette, som for mange fortsatt er fremmed og ukjent. Jeg synes imidlertid at det har gått veldig bra. Jeg har blitt godt mottatt, og har fått mer og mer å gjøre.

Om pasientene sier Ødegård at det er mange som kommer for problemer med nakke, skulder og korsrygg. Hodepine og isjas-smerter er det også folk som vil ha hjelp med.

- Det er folk som kommer med idrettsskader også, så det er i grunnen mye forskjellig.

Litt surt

Fortsatt er det ikke slik at naprapatene inngår i statens refusjonsordninger, og det synes Ødegård er litt surt.

Hun opplyser at det imidlertid er kommet flere naprapater til Vesterålen i løpet av de siste årene, og det synes hun er veldig bra.

- Hva er dere naprapater spesielt gode på?

- Det er vanskelig å skulle skryte, men vi jobber mye med muskel- og leddproblematikk. Og det man driver mye med blir man jo gode på, alt etter hva man spesialiserer seg på. Jeg er kanskje aller flinkes med nakke, skulder og rygg.

- Hvor mange pasienter har du hatt innom dørene, siden starten for seks år siden?

- Oisann! Det vet jeg virkelig ikke. På tusentall?  Jeg har ikke oversikt. Det varierer hvor mange jeg har i uka. På en arbeidsdag kan det variere rundt åtte personer, mer eller mindre, smiler Ødegård.