Bømyr Eiendom er morselskapet til Norlense As, som forleden meldte at 20 ansatte ble permittert.

Klaget

Fylkesmannen har behandlet flere klagesaker etter det omstridte formannskapsmøtet.

- Fylkesmannen er kommet frem til at allmenhetens behov for innsyn veier tyngre enn kommunens behov for unntak, skriver Fylkesmannen i vedtaket.

Les også: Siv Aasvik og Terje Olav Hansen om offentliggjøringa: - Offentlighet er en ulempe i emisjonsprosessen

Pengeproblemer

Bømyr Eiendom hadde i sommer utfordringer med å sikre driften i Norlense AS, som selskapet eier drøyt 60 prosent av. Av kommunens vedtak fremgår det at formannskapet har bedt Trollfjord Kraft å investere penger i Bømyr Eiendom.

Samlet har formannskapet lagt til grunn at det minimum skal investeres 4,7 millioner kroner, hvorav Trollfjord Kraft altså skal bidra med nær 850.0000 kroner.

Formannskapet har også forutsatt at pengene som kommer inn fra aksjonærene i Bømyr Eiendom ikke skal hentes til dekning av løpende lånekostnader.

Ifølge Brønnøysundregistrene er det ikke registrert noen kapitalforhøyelser i Bømyr Eiendom i perioden fra august til november.

Formannskapet ba imidlertid Trollfjord Kraft om å gi Bømyr Eiendom penger som et lån, som senere kunne konverteres til aksjer i Bømyr Eiendom.

Medeier i 2014

- For formannskapet i 2014 og nåværende formannskap har det viktige hele veien vært å redde arbeidsplassene i en viktig hjørnesteinsbedrift i kommunen, skriver Siv Dagny Aasvik i en pressemelding.

Dette er saken:

26. juli i år ble det gjennomført et formannskapsmøte i Hadsel, som ikke ble annonsert, sakspapirer ble ikke sendt ut i forkant av møtet, og protokoll ble ikke sendt ut i etterkant.

Ifølge møteinnkallingen skulle det være et informasjonsmøte, der saksnavnet lød «Orientering om olje og miljøvernbase».

Møtet gikk for lukkede dører.

Møtet endte med bevilgning av offentlige penger til Bømyr Eiendom AS, der varaordfører Kurt Jenssen (Sp) er kommunens representant i styret. Jenssen ble ikke meldt inhabil i møtet. Bømyr eiendom er morselskapet til Norlense AS.

Det store spørsmålet etter møtet var hvilke penger som er flyttet, hvor mye og hvordan.

4. august: Vesteraalens Avis klaget på hemmeligholdet rundt møtet, men ble nektet innsyn i møteprotokollen.

24. august: Arne Reidar Johansen, tidligere kommunestyrerepresentant i Hadsel, henvender seg til Fylkesmannen om saken, og ber om at det undersøkes påstander om inhabilitet, møteinnkalling, møteform, avstemning, protokoll - og om hvordan man eventuelt bestemte at møtet skulle være unntatt offentlighet.

20. oktober: Formannskapet behandlet klagen fra Vesteraalens Avis, og avslår klagen.

23. november avviste Fylkesmannen anmodningen fra Høyre, Frp og Venstre om lovlighetskontroll av det «hemmelige» formannskapsmøtet 26. juli i år.

24. november tar Fylkesmannen klagen fra Vesteraalens Avis til følge, og per kommunen snarest oversende kopi av protokollen til avisen.