Mer enn en kiosk

Rønningkiosken på Stokmarknes er mer enn bare en kiosk. Den er også et møtested for ungdom og eldre. I tillegg er det en fin arbeidsplass for ungdom.

UNG: Marius Olsen har vært ansatt siden starten av sommeren 2016.  Foto: Bendik Rørtveit Steffensen

BESØK: Andreas Panisales Åhlander (18) og Martin Jakobsen (19) er blant de unge som benytter seg av kiosken på kveldstid.  Foto: Bendik Rørtveit Steffensen

SJEFEN: Sigve Leon Hansen har vært daglig leder siden mars.  Foto: Bendik Rørtveit Steffensen

Hadsel

Det er en onsdag ettermiddag. Man hører lyden av kjøleskapene som summer i bakgrunnen, og man kjenner lukten av ost i rommet.

– Kan æ få en «baggis»?

Dette er en av det mest vanlige bestillinger de får på kiosken hver eneste dag.

– I ukedagene selger vi omtrent 50 baguetter hver dag, men av og til hender det at vi selger opp mot 100 stykker på en dag. I helgene selger vi en del mer, gjennomsnittlig 70-80, sier daglig leder Sigve Leon Hansen

Mye av det stedet tilbyr ungdom, er en varm plass å være og mat. 

Lojale kunder

Andreas Panisales Åhlander (18) og Martin Jakobsen (19) er blant dem som bruker Rønningen som et sted å være og henge med venner.

– Det er mest folk i alderen 16 til 18-19 år som besøker kiosken. Det er også noen yngre som «henger» her, men de pleier å dra når vi kommer, sier Martin.

– Det er ikke bare ungdommen som er her om ettermiddagene. Vi har en del lojale tippere som bruker å være her, sier Sigve Hansen.

– En gang vi var tomme for tippekuponger, valgte en av stamgjestene å gå på en annen butikk å ta med seg en bunke tippekuponger for så komme tilbake for å tippe her i stedet, beretter Hansen.

Godt arbeidsmiljø

Det som er unikt med «Rønningen», er at de ikke bare ansetter voksne. De ansetter også en del ungdom på deltid. Det er bra for bedriften både økonomisk og sosialt. Ungdom drar ungdom til stedet for å snakke med vennene sine når de er på jobb.

Dette er positivt for ungdommene som jobber der, siden de da får noen kjente ansikter å snakke med når de jobber. En av de unge ansatte er Marius Olsen (19).

– Det er et flott arbeidsmiljø. Stamkundene er hyggelige. De gjør jobben enda bedre, men noen kunder vil krangle på prisen, sier Marius.

– Kiosker er jo dyrere enn vanlige butikker, så det er jo av og til litt skummelt å fortelle hva noe koster. Men når man har hørt de kommentarene flere ganger, blir man vant til det.

– Jeg har jobbet her i flere år og har vært daglig leder siden mars, sier Sigve Hansen. Han er ikke i tvil om hvilken dag i året som er mest travel. Det er 17. mai.

– Da er det kø ut døra, sier Hansen. 

Det er også travelt under matpausene til Hadsel videregående skole. Da må begge kassaapparatene brukes.

Fra Bobbo til Rønning

Før Rønningen ble stedet der ungdommen «henger», var det Bobbo-kiosken som var stedet. Den lå i samme bygning som Nesset spiseri. Så flyttet Nesset spiseri seg til et annet bygg, og da begynte folk å vanke på Rønningkiosken i stedet. Sigve Hansen mener  årsaken til dette er at kiosken har varm mat.

Rønningkiosken ble stiftet i 1985 av Arvid Rønning, og ble kjøpt opp av Mix-kjeden tidlig på 2000-tallet.