Trude Drevland er lettet etter at siktelsen ble henlagt

Lettelsen har begynt å sige inn for tidligere Bergens-ordfører og melbuværing Trude Drevland etter at siktelsen mot henne ble henlagt.

Arkivbilde av ordfører Trude Drevland i Bergen cruiseskipet Viking Star. Bildet er tatt 15. mai 2015 da cruiseskipet Viking Star kom til Bergen for første gang.  Foto: Erik Ask/NTB scanpix

Hadsel

– Det er en litt rar følelse. Nå begynner det å sige inn en viss lettelse, må jeg innrømme, sa Drevland til NTB mens hun signerte boka si «Litt privat» i en bokhandel på Lagunen storsenter i Bergen fredag ettermiddag.

– Nå som muligheten kommer for å legge det bak seg, så er det det jeg skal gjøre fra i dag av, sier hun videre og legger til at hun er glad for at det er ferdig pyntet til jul hjemme hos henne.

– Ellers er jeg ikke helt sikker på at jeg hadde greid å henge pynten rett, sier hun.

Den tidligere ordføreren i Bergen ble siktet for grov korrupsjon i september i fjor sammen med havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises. Fredag ble siktelsen henlagt for alle tre.

Bakgrunn: Saken mot Trude Drevland er henlagt

Mareritt

– Det er en lettelse for henne å få bekreftet at hun ikke har gjort noe galt. Hun har kun handlet til Bergens beste, skriver Drevlands forsvarer, advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til NTB.

– Forfølgningen har vært et mareritt for henne, et mareritt som hun nå kan prøve å våkne fra, skriver han videre.

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker sympati med Trude Drevland etter at saken ble henlagt.

– Denne saken har vært en stor påkjenning for Trude og hennes familie. Det er godt at de går inn i julen med denne avklaringen, og jeg er glad for det på hennes vegne, sier Solberg til NTB.

Foreligger tvil

Saken kom opp etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Skipet ble døpt i Bergen 17. mai i fjor. Ingen av dem har erkjent noen form for skyld i saken.

Hordaland statsadvokatembeter påpeker at det er strenge beviskrav for å kunne ta ut en tiltale. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode.

– Etter en konkret helhetsvurdering har en kommet til at det foreligger slik tvil i denne saken at den er henlagt, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

Hun vil overfor NTB ikke utdype hva som var utslagsgivende for at det endte med henleggelse etter bevisets stilling, eller hvilke forhold som gjorde at tvilen kom Drevland og de to medsiktede til gode.

Statsadvokaten beklager samtidig at saksbehandlingstiden har vært lengre enn ønskelig. Målet er å få tatt en avgjørelse i slike saker innen 30 dager, men denne saken har ligget hos statsadvokaten i seks måneder.

– Jeg har forståelse for at saken har vært en belastning for de involverte, men det var dessverre ikke til å unngå i en sak av dette omfang, sier hun.

Gudmor

Etterforskningen har vært rettet inn mot en rekke ulike temaer. Det gjelder blant annet daværende ordfører Trude Drevlands gudmorsrolle, spørsmål rundt registreringen av skipet i Norsk Internasjonalt Skipsregister, sjøsettingen av skipet i Venezia, dåpen i Bergen havn 17. mai, det påfølgende cruiset og en «gudmorsgave».

Melbuværingen rettet krass kritikk mot politiet i saken da hun i slutten av oktober presenterte sin egen bok. Hun fortalte at korrupsjonssaken fullstendig har dominert livet hennes den siste tiden.

– Jeg tenker på den hver time, hver dag. Ventetiden har vært helt fryktelig. Jeg vil bare ut av dette marerittet fortest mulig, sa Drevland da