Inntil i år var det Fiskeriparken som tok seg av Miljøfyrtårn-sertifiseringen i Hadsel. Som en del av kuttpakken i Hadsel kommune i fjor, ble avtalen mellom Fiskeriparken og kommunen sagt opp ved utgangen av 2016. Total besparelse på denne oppsigelsen ble anslått til 600.000 kroner årlig.

Camilla Skog Rodal er Markedskoordinator i Norengros Helseservice engros på Stokmarknes. Hun begynte på begynnelsen av året å forhøre seg med kommunen om hvordan de skulle fornye sertifiseringen.

Hun tok 2. januar kontakt med kommunen for å høre om hvordan de skulle gå frem for å få fornyet sertifiseringen. Først 7. februar fikk hun svar fra rådmann Ola Morten Teigen.

I svaret sitt beklager han sent svar og forklarer at de per dags dato ikke har personer i kommunen som kan sertifisere miljøfyrtårn.

«Vi har bedt Fiskeriparken om å se på mulighetene for å drive ordningen her», skriver Teigen i en epost til Rodal datert 7. februar.

Kritisk

Dette får Rodal, som for ordens skyld er gruppeleder for Fremskrittspartiet i Hadsel og en del av opposisjonen, til å se rødt.

Bedriften har hatt sertifisering siden 2008 og hun opplyser at den er essensiell for bedriften.

- Sertifikatet er kjempeviktig for vår virksomhet. Vi har forpliktelser overfor våre kunder at vi skal ha den sertifiseringen. Vi har nå gått og ventet en måned på å få avklaring og har kun fem måneder på oss for å få dette på plass.

Og tid er noe som kan være viktig i en slik prosess, hevder hun.

- Det kan bli slik at vi for å få fornyet sertifiseringen må gjennomføre store, tidkrevende tiltak. Det vet vi ikke per dags dato. Derfor er tid noe vi ikke har nok av i en slik prosess, sier hun.

Hun synes det er bemerkelsesverdig at kommunen ikke har funnet en ny løsning for denne oppgaven.

- De sier de prioriterer næringslivet, men om de ikke har noen som tar seg av denne oppgaven, mener jeg de ikke gjør det.

90 prosent

Skog Rodal anslår at nesten hele deres omsetning i 2016 var avhengig av sertifiseringen.

- Alle anbud vi leverer inn krever denne sertifiseringen. I 2016 hadde vi en omsetning på 128 millioner kroner. 90 prosent av de var anbud. Så om vi ikke har sertifiseringen, kan det bli kostbart og problematisk for oss, sier Skog Rodal.

Om de ikke har den på plass innen juli, må bedriften søke helt på nytt.

- Det er en enormt tidkrevende prosess og dermed kan vi ende opp med å tape penger på kort og lang sikt, sier Skog Rodal.

- Ingen grunn til uro

Espen Bjørnsund Gundersen i administrasjonen i Hadsel kommune sier følgende da VOL kontakter han om Skog Rodal sin kritikk:

- Det er riktig at vi hadde en avtale med Fiskeriparken som ble sagt opp etter at kommunestyret gikk for dette. I tillegg har personen som jobbet med dette med Miljøfyrtårn i kommunen sagt opp. Det er grunnen til at dette tar litt tid, sier Bjørnsund Gundersen.

Han bekrefter at rådmannen nå har kontaktet Fiskeriparken for å få i stand en avtale for at de kan hendle dette for kommunen fremover.

- Skog Rodal sier hun er bekymret for selskapet og at dette kan ende opp med å koste dem. Bør hun være bekymret?

- Det trenger hun ikke. Jeg har god tro på at vi kommer frem til ei løsning med Fiskeriparken. Om det har seg slik at vi ikke kommer i mål med dem, så har vi alternative løsninger som vi har diskutert med Miljøfyrtårn.

Her er tårnene i Vesterålen:

Hadsel:Norengros Helseservice engrosVinmonopolet.

Sortland:SE Gruppen ASPrincess Sortland (avd. 124)Elektro Installasjon A/SRørlegger Jonny Valle ASJakobsen Engros ASVesterålen StorkjøkkenNilsson Haras ASVinmonopolet SortlandUNIVI Arbeidsmedisinsk Senter ASFDVhuset ASBerg-Hansen Nord-Norge AS, avd. Sortland

Øksnes:VinmonopoletØksnes Entreprenør

Bø:Vinmonopolet

Andøy:Vinmonopolet

Lødingen:Vinmonopolet

Dette er Miljøfyrtårn:

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Nesten 5000 virksomheter er sertifisert Miljøfyrtårn per juni 2016.

Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller kriterier og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø.

Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. Det leveres en årlig klima- og miljørapport og hvert tredje år blir virksomheten resertifisert.

Sertifikatet er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp.