VOL skriver for tiden en serie artikler fra rundt regnet ett hundre år tilbake for å gi et innblikk i hva som var viktig for vesterålingene i tiden rett før og rett etter 1920. Språket er for orden skyld noe tilpasset dagens rettskriving.

Denne gangen har vi funnet frem til en bursdagshilsen til en riktig voksen jubilant. Fru Jonette Cornelie Nilsen, som bodde i Hadsel i 1923, fylte 90 år dette året, og fikk med det hilsning i avisen. Vårt inntrykk etter å ha bladd gjennom avisutgivelser fra den tiden er at ikke bare var det høyst uvanlig med bursdagshilsninger i avisen, det var også riktig sjelden det var bilder i publikasjonen.

Kanskje kom hilsningen som følge at Fru Jonette var en spesiell dame? Hun var født i 1833 på Steinesjøen på Vik i Helgeland, av foreldre handelsmann Bendix Marcus Heide og hustri Kristine Sabine, født Falch.

Hun ble gift 29 desember 1854 med daværende lærer og kirkesanger i Vik, senere postmester i Bodø, stortingspresident Sivert Nielsen. Fru Jonette har hatt i alt 12 barn, hvorav følgende fem fremdeles var i live i 1923: Gårdbruker Christen Nielsen, Vik i Helgeland, cand jur. Jakob Nielsen, Vik. Prost Sigvard Nielsen i Hadsel, professor Konrad Nielsen i Kristiania og arkitekt August Nielsen i Aker.

VA skriver følgende:

– Den ranke og statelige dame, som i de senere år har bodd hos sin sønn, prost Nielsen på Hadsel prestegård, spaserer ennå ofte alene omkring i hagen og hilser alle med sitt gode og vakre smil. Hennes hørsel er nokså dårlig, men ellers er hun fremdeles i god, åndelig og legemlig vigør, og har alltid et lyst smil og et elskverdig ord til alle som besøkder den vakre prestegården. Vi tillater oss å bringe enkefru Nielsen våre beste ønsker om en fortsatt fredfull og lys livsaften, avsluttes hilsningen.

På Wikipedia står følgende å lese om fru Jonettes ektemann Sivert Nielsen:

Sivert Andreas Nielsen (født 8. oktober 1823 i Brønnøysund, død 18. august 1904 i Kristiania) var stortingsrepresentant fra Nordlands amt i perioden 1859–1897. Han representerte partiet Venstre, hvor han også var parlamentarisk leder fra 1896 til 1898. Han var President i Odelstinget 1881-1884, og var Stortingspresident to ganger, i periodene 1885–1887 og 1890–1897.

Han ble i 1893 og to ganger i 1895 oppfordrett av Kong Oscar II om å danne regjering. Han satt i Brønnøy formannskap i 30 år, hvorav 28 år som ordfører i Brønnøy kommune. Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1887, og ble forfremmet til kommandør av 1. klasse i 1896.