– Klart jeg er glad i Russland, hvis ikke hadde jeg ikke bodd der i så mange år. Men jeg kan fortsatt være kritisk til regimet, man kan ha kjærlighet for et land for det, sier den kjente utenrikskorrespondenten.

Steinfeld kommer til Stokmarknes med et infotainment-show. Det vil si at han både informerer og underholder. Selv om han tar opp konflikter, så blir det rikelig med muligheter til å le.

– Jeg snakker om russisk rabalder, med smil gjennom tårer, forklarer Steinfeld.

Russisk selvbilde og humor

Journalisten Hans-Wilhelm Steinfeld begynte å jobbe i NRK i 1976 som reporter i Dagsrevyen. I 1980 ble han NRKs korrespondent i Moskva, og fortsatte i 37 år.

Det er nok få nordmenn som kjenner Russlands politikk, språk og kultur like godt som Steinfeld. Og den kunnskapen lar Steinfeld publikum ta del i.

Han har delt foredraget i fem deler. Først forteller han om «tillitens visittkort», samarbeidet mellom Norge og Russland gjennom 1000 år.

– Norge er det eneste naboladet til Russland som de ikke har gått til krig med. Det er noe å tenke på.

Videre forteller han om russiskes menns selvbilde og kritiserer det. Et tema som er rotfestet i russisk litteratur.

– Så her står jeg på trygg grunn. Men når jeg har snakket så negativt om menn, må jeg si noe positivt, og da så forteller jeg om deres gode humor.

Trump og Putin

Til slutt kommer «rabalderet». Da gir han et bilde av hvordan Russland misbrukte kjente personligheter, og så om forholdet mellom Trump og Putin.

– Litt av ambisjonen er å ta de besøkende med inn på skallen til russerne.

Han har mottatt mange priser for sitt journalistiske arbeid.

Fra år 2000 til 2010 holdt Steinfeld er rekke foredrag for militæret. Han snakket om fredsopererende situasjoner og om sin erfaring fra sin jobb som utenrikskorrespondent.

I 2014 sluttet han i NRK, 63 år gammel, og gikk over til PR-bransjen.

– Det er gøy å holde foredrag. Dette gjør jeg på siden av jobben. Jeg gleder meg veldig til å komme til Stokmarknes.