– Vi er veldig glade. Dette er noe av det jeg har brukt aller mest tid på mens jeg har vært ordfører, sier hadselordfører og regionrådsleder Siv Aasvik (Ap) til VOL søndag.

Tid brukte også hennes forgjenger Kjell-Børge Freiberg (Frp), som nå er statssekretær i olje- og energidepartementet. Jobben som er lagt ned fra kommunen og næringslivets side over år har nå gitt resultater, for søndag kom statsminister Erna Solberg med nyheten om at regjeringen legger olje- og miljøvernsenteret på Fiskebøl.

– Det har vist seg riktig å legge ned så mye innsats for å få oljevern- og miljøsenter. Vi har fått gjennomslag for en modell som gir arbeidsplasser og ringvirkninger i hele Lofoten og Vesterålen.

Utvikling

– Hva med størrelsen på prosjektet?–  Det er interessant det man sier om forvaltningsansvar. Det betyr at man ikke bare skal drive med testing, men altså også med utvikling. Dette gir både praktisk utvikling og forskning, påpeker Aasvik.

– Er det for tidlig å snakke om antall arbeidsplasser?– Vi må sette oss ned sammen med regjeringen og se på hva det innebærer i praksis.

– Du er også regionrådsleder. Hva sier du til de spesielt på Andøya som er skuffet over at senteret havner i Fiskebøl, og ikke lenger nord – med tanke på nedbyggingen av flystasjonen der?

– Vi må trekke veksler på det vi har av miljø, akkurat som statsminister Solberg sier. Jeg mener man på Andøya har veldig gode miljø, som senteret på Fiskebøl skal dra veksler på. Jeg tror dette vil gi effekt for hele regionen, sier Aasvik.

Pekte seg ut

Hun mener samarbeidet mellom Hadsel og Våkan pekte seg ut i prosesse.

– Vi har jobbet hardt for dette senteret fra Hadsel. Det er brukt mye ressurser, og vi får en industriell utvikling her. Jeg er stolt av samarbeidet mellom Hadsel og Vågan. Vi var tidlig ute og leverte et forslag som både innebærer innhold som har med oljevern og marin forsøpling å gjøre. Jeg vet at vårt forslag skilte seg positivt ut. Viljen mellom kommunene våre har vært veldig tydelig, og det har gitt resultater, konkluderer hun.

Daglig leder i Norlense, Geir Sørensen, var naturlig nok også vært fornøyd med både statsminister-besøk og nyheten hun hadde med seg.

– Vi var varslet om besøk, men særlig mye mer visste vi ikke. Dette er utrolig bra for vår virksomhet. Lokaliseringen er også veldig bra for et senter som dette. Nå må vi nesten sette oss ned og finne ut hvordan det kan utvikles, sier han.