I fjor kuttet Hadsel kommune i leieinntektene til Hurtigrutens Hus med 1,6 millioner kroner.

Da vi snakket med daglig leder i Hurtigrutens Hus tidligre i år, sa han at de ville jobbe mot kommunen for å få tilbake tilskuddet. Dette ble vedtatt på et styremøte i mars.

Hurtigrutens Hus har i en egen sak bedt om å få totalt 1,4 millioner kroner fra kommunen. Av disse er 1 million kroner et tilskudd og 400.000 er penger Hurtigrutens Hus sitt styre mener foretaket skal ha i økte leieinntekter.

Brit Solvik i styret i Hurtigrutens Hus KF forklarer.

– I 2016 ble det vedtatt å gjøre om tilskudd til leieinntekter av Hadsel kommune. Et tilskudd på 2,6 millioner kroner ble gjort om til leie på 1,6 millioner kroner.

Siden dette ble klart har styret vært klare på at de mener dette er for lite. Både på grunn av at de mener kommunen betaler for lite ut fra antall rom de leier, samt at de ikke har sjans til å klare seg uten tilskudd.

– Derfor har vi bedt om 1 million i tilskudd og 400.000 i leie for rom kommunen tidligere ikke har betalt for, sier hun.

I en tidligere versjon av denne saken, kom ikke dette klart frem. Dette på grunn av et dokument fra styret i Hurtigrutens Hus KF ikke er kommet med i sakspapirene til saken, som kommer opp i torsdagens formannskap.

Styret vil be kommunen om en million Rådmannen vil kutte en millioner kroner i tilskudd til Hurtigrutens Hus. Styret vil be om å få millionen tilbake. «Uheldig»

I sin kommentar søknaden om tilskudd og leieinntekter, skriver rådmannen.

«Imidlertid er rådmannen er kjent med at Hurtigrutens Hus, gjennom styrevedtak, ber Hadsel kommune om økt tilskudd, stipulert til 1,4 mill.  I en tid med store utfordringer økonomisk er denne saken svært uheldig. Omstillingen burde vært gjort av Hurtigrutens Hus selv, og på et tidligere tidspunkt. Nå ser det ut til at oppgaven havner hos Hadsel kommune. Dersom denne inndekningen blir en del av budsjettsalderingen ser ikke rådmannen andre muligheter enn gjennom generelle kutt på alle enheter.»

Samler sammen

For å finansiere økningen tar rådmannen 100.000 kroner fra sentrale kaptitler, støttefunksjoner NAV og teknisk sektor. Han tar også 500.000 kroner fra oppvekstsektoren og 500.000 fra helse- og sosialtjenester.

Dette vil da komme opp i formannskapet førstkommende torsdag og så i kommunestyret neste uke.