Ifølge Stensø Skjørholm er det en rekke potensielle forklaringer på at brannen oppsto, der strøm og gassfeil bare er en av dem.

– VOL skrev at gass og strøm sto på i bobilen og antydet at det kunne være en årsak. Men nå er det slik at både strøm og gass vanligvis står på i bobiler, så akkurat det er ikke spesielt på noe vis. Det vil alltid være en fare for at noe kan skje når det er gass om bord. Samtidig er det ikke noe folk flest trenger å være redd for. Det som skjedde på Melbu i forbindelse med brannen skjer en av en million ganger. Selv har jeg 12 mulige teorier når det gjelder brannårsaken, uten at jeg vil gå inn på de nå. Men det er mange tilfeldigheter som spiller inn. Nå blir det blir det opp til teknikerne å finne svar, sier brannsjefen.

Ivaretar familie

Stensø Skjørholm sier at selve brannen var utfordrende å håndtere for brannmannskapet.

– Den spredde seg veldig raskt og fikk gjennomslag i undertaket på huset, med fri tilgang til oksygen, sier han.

Han understreker at man ikke må glemme den menneskelige faktoren i forbindelse med brannen.

– En familie har mistet hjemmet sitt. Alt i huset er tapt, med unntak av noen personlige eiendeler. Det er en sjokkerende opplevelse for dem. Det er viktig at vi gir dem ro og stillhet og tar vare på familien i en vanskelig tid, sier Øyvind Stensø Skjørholm.

Ikke noe muffens

Politioverbetjent ved Sortland lensmannskontor, Geir Bendiksen, forteller at de venter på brannteknikere som skal undersøke brannstedet.

– Her snakker vi om spesialister som vi ikke har tilgang på i regionen. Vi håper at de ankommer i løpet av få dager. Til nå har vi gjennomført avhør og sikra åstedet. Nå gjenstår det å finne svar på hvorfor brannen oppsto, men vi har ikke mistanke om at det har skjedd noe muffens i denne saken, understreker han.

Spesiell gjenstand

Ifølge Bendiksen kan undersøkelsene på stedet avdekke feil eller mangler som er viktige å gjøre noe med.

– Det kan for eksempel være at det finnes en komponent i en spesiell gjenstad som gjennom analysen viser seg å være slik at den kan forårsake brann igjen, slår Geir Bendiksen fast.