– Behandlingen i formannskapet har fått en unødvendig konklusjon. En har stoppet prosessen på det verste tidspunktet for kommunen og kommunekassen. For Hadsel som samfunn er dette et stort tap, sier Østgård til VOL.

Han reagerer også på prosessen.

– Prosessen er hårreisende. Om kommunens administrasjon og politikere hadde kommet til Sandnes og sagt «Hør her, vi må spare penger», så hadde man vært med på en slik dialog. For det fins løsninger, sier Østgård.

– Friskole er godt finansiert og det hadde vært et pluss for kommunekassen og for innbyggerne om en ville ha tatt dialogen. Sandnes Montessoriskole har tatt initiativ til å ta slike samtaler, men posisjonen har ikke villet tatt den.

– Du er uenig i tallene om at kommunen vil tape på opprettelsen av en friskole?

– Vi er uenige i bruken av tallene og beregningene. De har konkludert med at økonomien er dårlig sammenlignet med andre.  Vi har ikke en spesielt dyr skole i Hadsel.

– Du snakket med rådmannen og økonomisjefen i en pause i møtet. Hva sa du til dem?

Jeg prøvde å ta opp det faktum at regnet på tall for seg selv «under et teppe». De har ikke tatt med seg befolkningen til råds. Vi har hele tiden bedt om arbeidsmøte for å se på hvordan man i fellesskap kan se på de besparelsene kommunen ønsker. For administrasjonen og politikerne har jobben med å forvalte hadselsamfunnet, og ikke kun kommunekassen.

- Feil

Rådmann Ola Morten Teigen er ikke enig med Østgård.

– Jeg syns det er besynderlig at når Østgård sitter på tall, som ifølge han kan sette økonomien i et nytt lys, så er tallene ikke vist til offentligheten. Håkon kjenner til min e-post og kan lett nå meg, sier Teigen.

– Vi i kommunen må vise til tall som er kvalitetssjekket. Det har vi ikke fått fra Sandnes Montessoriskole.

Uansett hva som skjer videre nå, blir det ikke montessoriskole på Sandnes fra høsten av. For å kunne starte drift, måtte en søknad foreligge før i dag. Det gjør den ikke etter det VOL kjenner til. Dermed har toget gått for montessori på Sandnes fra skolestart høsten 2017.