I formannskapet sist torsdag gikk diskusjonen hett rundt montessori-etableringen på Sandnes. Torsdag skal forslaget til høringsuttalelse opp i kommunestyret. Også her er det ventet at rådmannens innstilling blir vedtatt, men skillelinjene ble trukket opp allerede under formannskapet.

Siv Aasvik mente at siden søknaden fra Sandnes Montessoriskole var på en 1.-10.-skole, så var tallene til administrasjonen korrekte.

– Slik vi ser det vil en opprettelse av en 1-10-skole på Sandnes bety at den offentlige skolen blir lagt ned. En ting er hva vi mener ideologisk, men det som er langt mer konkret og noe som må tas hensyn til er den økonomiske situasjonen i Hadsel. Ja, vi fikk et budsjett i balanse, men Hadsel er et skip med et skrog som har flere hull. Min mening er at en friskole vil lage et stort hull i skroget. For kostnadene må da tas ut av det totale skolebudsjettet og det vil gå ut over de andre offentlige skolene.

Uenige om kostnad på montessori Neste uke skal kommunestyret avgjøre sin innstilling til søknaden om opprettelse av søknad om friskole. Allerede ei uke før, i formannskapet, var temperaturen høy under diskusjonen. Uforutsigbart

Aasvik mente at en opprettelse av friskole i Hadsel ville gi en uforutsigbar fremtid for skolene.

– Administrasjonen anslag av et tap på tre millioner tror jeg er forsiktig. For i tillegg kommer det mange usikre variabler. For kostnadene på spesialundervisning og skoleskyss er kostnader kommunen må ta, også ved en friskole. I verste fall må en sende elever i taxi da en skoleskyss ikke er satt opp fra andre deler i Hadsel til Sandnes, for eksempel.

Opposisjonen med Camilla Skog Rodal (Frp) og Arne Ivar Mikalsen mente at kommunen skulle støtte opprettelsen av en friskole. Det fikk Aasvik til å reagere.

– Jeg undrer meg på hvor opposisjonen skal ta pengene fra. Engasjement rundt skolene er vel og bra og det at vi har ulike syn er også bra, men hvor skal man ta pengene fra?

– Det trenger vi ikke å si nå, for vi mener tallene om at kommunen vil tape penger på friskole er feil og langt for pessimistisk. Rådmannen sier det er ingen besparelse ved at det opprettes en friskole for 8-10. klasse. Men søknaden er på 1.-10. klasse, sa Rodal.

Rådmannen presiserte så at en opprettelse av en friskole på Sandnes «åpenbart» ville føre til tap om det ble en 8.-10.-skole. Om det ble en 1.-10.- skole kunne det stille seg annerledes.

– Feil fora

– Opposisjonen mener tallene er feil, men vil ikke si noe om hvordan de er feil eller hvordan de skal dekke inn tapet. Jeg foreslår at de gjør mer enn å slenge ut påstander udokumentert og heller lager en sak til kommunestyret hvor de går inn på disse tallene, sa han.

Dette fikk debatten til å stilne. I voteringen gikk rådmannens innstilling gjennom mot to stemmer fra Frp og Venstre.

Se rådmannens innstilling til høringsuttalelse.