I fjor høst ble det bestemt at Widerøe skulle starte med sommerflygninger fra Skagen til Oslo. Tilbudet har vært en ubetinget suksess og har bidratt vesentlig til at flyplassen hadde en reell passasjerøkning på 32, 5 prosent i juli.

– Om direkteruta til Oslo blir godt tatt imot i markedet, og vesterålingene benytter seg av tilbudet, kan dette, bli et helårstilbud, sa kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll, til VOL i fjor høst.

– Er skuffet

Men slik blir det ikke, foreløpig. Lørdag er siste muligheten man har til å fly fra eller til hovedstaden med det nevnte rutetilbudet. Lufthavnsjef ved Stokmarknes lufthavn, Trond Holten, innrømmer at han er en smule skuffet over at ruta ikke videreføres.

– Jeg er litt skuffet. Tilbudet har vært en suksess og vi har sett at det er et marked for en direkterute til Oslo. Mange har benyttet seg av tilbudet og jeg har pratet med flere som er veldig fornøyd. Noen var skeptiske i starten til å reise med et så lite fly, såpass langt, men de har gått bra. Det er ingen grunn til å stoppe det nå, sier han.

Var alltid ment som sommerrute

Når VOL tar kontakt med kommunikasjonsdirektør Brandvoll, presiserer hun at intensjonen hele tiden har vært at Oslo-Skagen skulle være en sommerrute.

– Målet fra starten var at dette var en sommerrute som skulle gå frem til 12. august. Som oftest når vi setter opp nye helårsruter, starter vi med sommerruter for å sjekke ut markedet. Blir det godt mottatt må man se om det er ønskelig å ekspandere til helårsdrift. Widerøe har aldri hatt en rute mellom Oslo og Skagen før, så dette er en stor satsing fra vår side, sier hun.

–  Skal gå grundig til verks

– Men det er vel ingen tvil om at dette har vært en suksess?

Vi skal gå grundig til verks og sjekke tallmaterialet før det tas en avgjørelse. Det er en omfattende prosess og vil ta en del tid, men vi har ingen foreløpige planer om utvide til en helårsrute, understreker Brandvoll.

– Hvilke kriterier må ligge til grunn for at Stokmarknes får en helårsrute?

– Det handler litt om betalingsvillighet og at det må være en god miks mellom forretningsreisende og de som reiser i forbindelse med ferie og fritid. Vi kan ikke bare basere oss på den ene gruppa, sier hun.

Ønsker velkommen tilbake

Ifølge Brandvoll har flere helårsruter først startet som sommerruter.

– Både ruta til Helgeland og Mo i Rana startet som sommerrute. Det er den måten vi gjør det på, men som sagt, nå skal vi gjøre en del vurderinger for å avgjøre hva som skjer videre, sier hun.

Selv om lufthavnsjef gjerne hadde sett at avgangen mellom Oslo og Skagen ble med videre utover høsten, holder han hangardøra åpen.

– Osloruten er velkommen tilbake, så får vi se hva som skjer, slår Trond Holten fast.