For noen uker siden gikk melbuværing Ellingsen og Paal Fondevik fra Stokmarknes ut i lokalpressen og uttrykte skepsis mot de nye, såkalte smarte AMS-strømmålerne som skal monteres i alle landets husstander. De mener at målerne har flere svakheter.

– Ikke oppdatert

Den mest tungtveiende grunnen for kritikken, ifølge Ellingsen, er at strømmålerne kan medføre helsefarlig stråling.

– I motsetning til eget trådløst utstyr som mobiler og wifi-rutere, har vi ikke kontroll på strålingen fra de nye strømmålerne. De vil stå på 24 timer i døgnet. Ifølge nettselskapet skal de lese av forbruket hver time. Men i praksis vil Aidon-målerne som blant annet monteres i Hadsel og sende signaler hvert eneste sekund. Målerne i ett område vil kontinuerlig "kommunisere" med hverandre, slik at det dannes et strålingsfelt i et nabolag. Det er en rasjonell og billig teknologi for nettselskapene, i forhold til kablede løsninger. Men det ikke er bra for helsa,

Tyr til forskning

Kritikken og skepsisen bygger han både på utenlandsk forskning, i tillegg til erfaringer og sykdomshistorier fra USA, Canada og EU.

– Noen få blir akutt syke umiddelbart etter installasjon. De har gjerne flere trådløse enheter i huset, men AMS-måleren er åpenbart den siste dråpen som får begeret til å flyte over. De langsiktige virkningene vet man lite om, men fremveksten av kreft, ME og Alzheimer blir i stadig større grad knyttet til elektromagnetisk stråling, hevder Ellingsen.

- Gammel forskning

Statens strålevern er landets fagmyndighet på strålevern og atomsikkerhet. Ellingsen mener at de ikke har gjort jobben sin i arbeidet med å kvalitetssikre de nye målene.

– De har benyttet seg av gammel forskning som i hovedsak er gyldig for mobiltelefoner som holdes tett mot øret. Den er ikke relevant i 2017, i en ny trådløs hverdag. AMS-målerne er i praksis statlig, påtvungen stråling. Da burde man heller legge større vekt på «føre var-prinsippet», mener Ellingsen.

Flere ble skeptiske

Verken Ellingsen eller Fondevik kommer til å slippe Trollfjord inn i hjemmene sine for å montere målerne. Ellingsen sier at han har registrert at rundt 50 personer i Hadsel vil reservere seg og at flere tusen på landsbasis har engasjert seg i saken gjennom sosiale media

– Jeg har fått mange telefoner. Flere har vært orientert og skeptisk i lang tid. Andre har blitt klar over problemet etter at vi satte søkelys på utfordringen. Mange opplever dette som et overgrep og føler seg alene og maktesløs mot NVE og nettselskapene, sier Ellingsen.

Folkemøte

Sammen med flere andre engasjerte i saken har han tatt initiativ til et folkemøte som setter strømmålerne i et helseperspektiv, og som finner sted på Melbu førstkommende tirsdag. Foredragsholder er Einar Flydahl, som tidligere har forsket på strategi hos Telenor og forelest i tematikk ved NTNU.

– Ikke helsefarlig

Statens strålevern har registrert kritikken fra Ellingsen og kompani, og de har sågar blitt invitert til folkemøtet på Melbu. Men de tar ikke til seg kritikken og mener at Ellingsen og de andre engasjerte i saken tar feil.

– Vi har hele tiden hevdet at forskningen er klar og at den viser at strålingen fra strømmålerne ikke er helsefarlig. Testing viser at teknologien i målerne gir lav stråling, sier seniorrådgiver i Statens strålevern, Tone-Mette Sjømoen.

- Må opfylle vitenskapelige krav

Hun presiserer videre at kritikken fra Flydahl og de øvrige som har engasjert seg, handler om at de hevder at ny forskning viser at dagens grenseverdi ikke ivaretar mennesker.

– Vårt syn er annerledes og vi mener at forskningen som legges til grunn når grenseverdier skal fastsettes, må oppfylle vitenskapelige kvalitetskrav som blant annet reproduserbarhet, metodekvalitet, objektivitet og kritisk vurdering av andre fagfeller før publisering. En del av den nyere forskningen oppfyller ikke disse vitenskapelige kvalitetskravene og kan dermed ikke legges til grunn når internasjonale ekspertgrupper og vitenskapelige komiteer jevnlig gjennomgår forskningen, slår Sjømoen fast.

- Ufarlige målere

Kommunelege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, har også klare meninger når det gjelder de mye omtalte strømmålerne. I likhet med Statens strålevern, mener at det ikke finnes grunnlag for å bekymre seg.

– Målerne er helt ufarlige. Etter flere år med grundige og omfattende studier, har det aldri blitt påvist at man kan utsettes for elektromagnetisk stråling på grunn av dem. Disse målerne har ingenting med elektromagnetisk stråling å gjøre. Å påstå noe annet er feil, sier han.

Grunnskolenivå

Ifølge Bleidvin er strømmålerne testet og målt opp og ned i mente og må stadig gjennom en rekke ulike reguleringer.

– Testene har hele tiden vist at de er godt innenfor grenseverdiene. Den typen stråler som målerne har, er på en slik frekvens at de ikke kan påvirke menneskekroppen fysisk. Elektromagnetiske stråler som er skadelige ligger på et helt annet spekter og inkluderer blant annet røntgenstråler og ultrafiolett lys. Det er kunnskap på grunnskolenivå og man trenger derfor ikke forskning for å hevde det, slår Bleidvin fast.