– Vi ønsker å gjøre parkeringssituasjonen mindre stressende ved flyreiser. Nå blir alt mye enklere, sier lufthavnsjef ved Stokmarknes lufthavn, Trond Holten.

Får mer frihet

Mens det gamle systemet var innrettet slik at man måtte betale billett på parkeringsautomat eller app før reisen, får passasjerene mer frihet i forbindelse med den nye løsningen.

– Vi skal sette opp kameraer i inn- og utkjøringen. På den måten kan man kjøre rett gjennom og parkere når man ankommer flyplassen, uten å betale. Ved hjelp av kameraene gjenkjennes skiltene, og tiden du har stått parkert blir automatisk avregnet. Alt dette kommer på en faktura i posten i etterkant. Men det vil selvsagt være mulig å betale med kort på en parkeringsautomat også. Appsystemet fra EasyPark som vi har hatt fram til nå, har ikke blitt like godt mottatt av kundene. Derfor iverksetter vi dette tiltaket for å gjøre det enklere, forklarer Holten.

Har blitt testet ut

Holten er ikke i tvil om mange passasjerer nå vil få en enklere start på flyreisen.

– Dette er et fremskritt. Har du det travelt, slipper man å logge seg på appen som vi har hatt fram til nå. Det er bare å parkere og gå om bord i flyet, uten at man trenger å tenke på parkeringen, som blir ivaretatt automatisk, sier han.

Blant de første

Parkeringssystemet, som er i regi av og driftes av Europark, er slett ikke noe nytt i nasjonal og internasjonal sammenheng.

– Det er testet ut ved flere av de største flyplassene i landet, og er for øvrig samme type system som brukes ved bomstasjoner. Skagen er blant de første av de mindre lufthavnene som innfører denne løsningen, sier han.

Ifølge lufthavnsjefen blir det ikke noen omfattende jobb å rigge til i forbindelse med det nye systemet.

– Vi har gjort det meste allerede. Arbeidet vil ikke påvirke parkeringen slik den er nå. Målet er at vi er oppe og går i løpet av en måned, sier han.

Får bagasjebånd

Nytt parkeringstilbud er ikke den eneste nyheten ved Skagen i tiden som kommer. Det er også i ferd med å skje endringer inne i terminalbygget.

– Vi får snart et bagasjebånd, noe vi ser fram til. Monteringen starter i neste uke. Frem til nå har de reisende måttet hente bagasjen direkte fra bagasjevognene. Det blir mye enklere og mer praktisk, sier Holten.

Lufthavnsjef ved Stokmarknes lufthavn, Trond Holten, kan i løpet av høsten ønske passasjerene velkommen til en sikkerhetskontroll med en god del bedre plass enn hva som er tilfellet i dag. Foto: Vidar Eliassen

Mer komfort i sikkerhetskontrollen

Endringer er også på gang ved sikkerhetskontrollen i avgangshallen.

– Det blir det en liten ombygging. Årsaken er at vi vil effektivisere og legge til rette for mer komfort når reisende skal gjennom sikkerhetskontrollen. I dag blir det i trangeste laget. For eksempel så ønsker vi å gi passasjerene bedre plass når de skal legge sakene sine i boksene for eksempel, forteller han, og legger til at det må rives et par vegger for å gjennomføre arbeidet.