Får totalt 21 konsesjoner av Per Sandberg

Inge Berg og Nordlaks ble rørt av fiskeriministerens tro på Nordlaks og havmerdprosjektet. Sistnevnte tror prosjektet kan føre til 300 nye arbeidsplasser i regionen.

Per Sandberg

Hadsel

– Selv jeg som enkel politiker finner noen hull i forhold til ambisjonene dine og prosessen din, men jeg synes likevel det var nok innovasjonskraft i prosjektet, uttalte Fiskeriminister Per Sandberg da han talte til Berg og hans ansatte ved Nordlaks tirsdag ettermiddag.

Fiskeridirektoratet har tidligere avvist Inge Berg og Nordlaks forespørsel om å få 39 konsesjoner i forbindelse med sine innovative havfarmer. Tirsdag, utenfor Nordlaks lokaler, fikk han den gledelige beskjeden fra fiskeriminister Per Sandberg om at han foreløpig får 21 konsesjoner

.

Fiskeriminster Per Sandberg har stor tro på Inge Berg og Nordlaks, som er årsaken til at han foreløpig har gitt dem 21 utviklingskonsesjoner i forbindelse med havfarmprosjektet.  Foto: Vidar Eliassen

Ba om det dobbelte

Berg ville i utgangspunktet ha 39 konsesjoner for tre havmerder. Fiskeriminister Per Sandberg har sett på saken og bestemt seg for delvis å omgjøre vedtaket.

– Du får ikke all konsesjonene, men du skal få en del. Havmerd, eller Havfarm nummer én er enkel å vurdere, men så er det å finne forskjell på nummer én og nummer to.  Du får 13 konsesjoner på én, men du får ingenting på to. I stedet har vi slått sammen to og tre, der du får åtte, som til sammen blir 21. Og så tror vi at prosjektet vil ha slik vekst at du etter hvert kan få mer, sa Sandberg til Berg tirsdag.

Innovasjon

– Jeg mener det er ved utvikling av begge disse anleggene at innovasjonseffekten blir størst. Prosjektet treffer en av hovedmålsettingene med utviklingstillatelser, nemlig å utvikle ny teknologi som kan bidra til å løse arealutfordringer som næringen har. Nordlaks har dokumentert godt nok hvordan de skal utvikle prosjektet videre via å høste erfaringer med utviklingen av Havfarm 1 og til byggingen av Havfarm 3, sier Sandberg.

Tall som Nordlaks har presentert tilsier at det vil koste selskapet om lag to milliarder å gjennomføre prosjektet.

Konkurransedyktig

Ifølge fiskeriministeren er det mange som har søkt på utviklingstillatelser i fiskeindustrien, men i motsetning til Inge Berg og Nordlaks, hadde han en følelse av at flere av dem søkte på utviklingstillatelsene som en snarvei inn til billigere vekst, i stedet for å gå på de ordinære tilbudene om vekst.

– Derfor har det vært vanskelig for direktoratet som har jobbet på spreng, fordi det er mange ulike konsept. Det er vanskelig å drive objektivt skjønn når det er så mange prosjekt som skal vurderes. Skal vi få til dette, må vi ha solide vurderinger bak oss, presiserer Sandberg.

Fiskeriminister Per Sandberg mener at havfarm-prosjektet til Nordlaks vil revolusjonere både fiskeindustrien og Nord-Norge.  Foto: Vidar Eliassen

-Fantastisk dag for Nordlaks

Selv var Berg strålende fornøyd med gladnyheten fra fiskeriministeren. Det var nesten slik at det ble for mye av det gode.

– Dette er en fantastisk dag for Nordlaks. Jeg er nesten rørt, sier Inge Berg.

Han fortalte videre at han har hatt mange besøk på bedriften opp gjennom årene, men aldri ett som har skapt så mye glede som det i forbindelse med Sandbergs kunngjøring.

– Av alle besøkene vi har hatt på Nordlaks, er dette det aller største, sier Berg.

Så etter etter innovasjonskraft

På spørsmål om hvorfor Sandberg var så klar på at det var uaktuelt å innvilge konsesjoner for alle havmerdene som Nordlaks søkte på, svarer han at det rett og slett ikke lot seg realisere.

– Jeg måtte lete etter konsesjonskraft, noe som ikke var vanskelig når det gjaldt den første havmerden. Det var litt mer utfordrende når det gjeldt nummer to og tre. Dette handler om også om forsvarlig drift. Skulle jeg sagt ja til 39 hadde det vært en stor politisk risiko. Dessuten er det mange andre prosjekter som har søknader inne også, utdyper Sandberg.

Kontantstrøm

Statsråden har tro på at Berg og Nordlaks vil vokse og bli større etter hvert som den første havfarmen tas i bruk.

– Jeg stoler på deg Inge, når du sier at du vil klare å konvertere første havfarmen etter tre år. Da vil du kanskje klare å øke utnyttelsesgraden til 85 prosent og derfor får du større kontantflyt, sier Sandberg.

– Får mer tyngde

Inge Berg understreker at det er flere fordeler med at såpass mange av konsesjonene nå er på plass.

– På kort sikt betyr det at vi får noen utfordringer med prosjekteringen for å få fortgang slik at vi får på plass anlegget. På lang sikt betyr det at konsernet får et veldig løft og ikke minst mer tyngde i markedet, sier han.

Den første havfarmen skal etter planen være ferdig bygd om to og et halvt år.

Inge Berg la ikke skjul på at han var lettere beveget da han fikk den gode nyheten fra fiskeriministeren.  Foto: Vidar Eliassen

 

Mange nye arbeidsplasser

Med foreløpig to havfarmer og 21 konsesjoner, vil Nordlaks-prosjektet etter hvert bli Nord-Norges største fastlandsinvestering. Det er like stort som Hydros nye fabrikk på Karmøy.At det havfarmprosjektet vil bidra til at regionen og Hadsel får mange flere arbeidsplasser, er ikke Sandberg det minste tvil om.

– For meg handler dette om et øyeblikk der vi setter Nord-Norge på kartet nok en gang, fordi det er dette vi skal leve av i fremtiden. Ett årsverk innenfor havbruket i dag gir seks-syv andre årsverk også. Folk tenker ikke på hvor mye ulik arbeidskraft dette prosjektet vil kreve.  Jeg er derfor rimelig sikker på at dette prosjektet vil gi regionen en avkastning på 250-300 nye årsverk, sier Per Sandberg entusiastisk.