Hadsel kommune, Trollfjord Kraft og Nordland fylkeskommune har tapt rundt 5,6 millioner kroner på bidragene til eiendomsselskapet.

Bakgrunn: Må se langt etter millionene som er brukt på Bømyr Eiendom AS

– Kunne fått store konsekvenser uansett

VOL spør Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) om hva hun tenker om at så store offentlige midler nå er tapt.

– Vi får ikke noe utbytte eller pengene tilbake direkte, men det har stor verdi for kommunen og fellesskapet at vi ennå har en hjørnesteinsbedrift på Fiskebøl. Det gir store ringvirkninger for kommunen. Og når man ser den planlagte aktiviteten som vil komme fremover i området, så må det ses i lys av alle investeringene og de strategiske valgene som er gjort. Hvis man ikke hadde brukt disse midlene i 2014 og 2016, hva ville da vært utfallet, spør Aasvik og svarer på sitt eget spørsmål:

– Det vet vi ikke, men det er stor sannsynlighet for at det hadde hatt store konsekvenser. Det vi imidlertid vet, er at vi enda har et kompetansemiljø på Fiskebøl, og at ny aktivitet vil komme.

– Rett å gå inn med midler

Hun påpeker også at det meste av Hadsel kommune sin innsats kom med midler fra fylkeskommunen i 2014, i form av utviklingsmidler til «proaktiv omstilling».

– Uten å være for etterpåklok, var det verdt å gå inn med disse midler i forsøket på å redde arbeidsplasser?

– Under forutsetning av at midlene bidro til at arbeidsplassene faktisk bestod, og at nye kompetansearbeidsplasser kommer til, mente forrige og nåværende formannskap det var rett å gå inn med midler.

Arne Ivar Mikalsen mener det var riktig å investere pengene i et forsøk på å berge arbeidsplasser. Han mener imidlertid kommunen bør vurdere å være mer forsiktig på å forsøke å redde kommersielle virksomheter i fremtiden. Hva tenker du om det?

–  Noen ganger er det slik at det offentlige går inn i en forbigående fase for å redde arbeidsplasser. For eksempel gikk Nordland fylkeskommune inn som eier i Widerøe og reddet over 500 arbeidsplasser i landsdelen. Fylkeskommunen solgte seg derimot ut fra Widerøe med en gang det var naturlig og mulig, svarer Aasvik.

Hun er imidlertid enig med Mikalsen.

– Jeg tror på generelt grunnlag at kommuner bør være forsiktig med å gå inn i kommersielle virksomheter, men noen ganger er det nødvendig i en kortere periode. Kommunens samfunnsrolle er å være en støtte dersom for eksempel hjørnesteinsbedrifter er truet med nedleggelse, det kan også noen ganger løses på andre måter enn ved å gå inn som aksjonærer.

– Hemmelighold av hensyn til konkurransen

Hadsel kommune brukte i fjor nesten fire måneder på å skjule at kommunen hadde gått inn med 847.978 kroner i Bømyr Eiendom gjennom å beordre en investering fra Trollfjord Kraft.

Fylkesmannen behandlet flere klagesaker etter det omstridte formannskapsmøtet. Flere av klagene har omhandlet lovligheten av møtet, men disse avslo fylkesmannen å behandle.

Vesteraalens Avis klaget også på at vedtaket ikke ble offentliggjort, og i november i fjor bestemte fylkesmannen at kommunen måtte gi innsyn.

–  Hva er dine tanker rundt den politiske prosessen i saken, når det nå har gått over ett år. Var det feil å hemmeligholde formannskapsmøtet og vedtaket i fjor sommer?

– Bakgrunnen for at vi utsatte offentliggjøring av vedtaket, var å ivareta bedriften i en sårbar emisjonsprosess, der de jobbet for å få på plass nye eiere og kapital. Offentligheten ønsket innsyn, men av hensyn til bedriftens konkurransemessige forhold valgte formannskapet å utsette offentliggjøring, svarer Hadsel-ordføreren.

– Nettopp dette illustrerer godt utfordringen for en bedrift ved å ha det offentlige som medeier, legger hun til.