Hadsel kommune, Trollfjord Kraft og Nordland fylkeskommune, alle eid av det offentlige, har tapt rundt 5,6 millioner kroner på bidragene til eiendomsselskapet.

Bakgrunn: Må se langt etter millionene som er brukt på Bømyr Eiendom AS

– Ikke veldig dramatisk

I fjor sommer kritiserte Venstre-politiker Arne Ivar Mikalsen den politiske prosessen rundt saken, men han mener ikke det er noen krise at Bømyr Eiendom er gått konkurs.

– Prosessen var ikke helt god, og det mener jeg fremdeles. Men det som skjer nå, er ikke veldig dramatisk. Når man ser på utviklingen ellers, rundt etableringen av en olje- og miljøvernbase og utviklingen av Norlense, går det nok greit med denne konkursen, sier han.

Hadsel kommune, Trollfjord Kraft og Nordland fylkeskommune, alle eid av det offentlige, har tapt rundt 5,6 millioner kroner på bidragene til eiendomsselskapet.

– Det er bevilget penger av formannskapet i flere omganger, i både nåværende og forrige periode. Det ble gjort i den troen at vi kunne hjelpe selskapet over kneika, og det ønsker jeg ikke å kritisere. Jeg var jo med på det selv, kommenterer Venstre-politikeren.

Dette sier Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik om saken

Vil være mer forsiktig i fremtiden

I et formannskapsmøte i slutten av november i fjor vedtok formannskapet å ikke gi ytterligere støtte til Bømyr Eiendom.

– Vi kunne ikke risikere mer offentlig penger. I etterpåklokskapens navn burde vi kanskje ikke ha gått inn med midler i det hele tatt, men der og da prøvd vi bare å gjøre noe for å redde bedriften, sier Mikalsen og utdyper:

– Det var en stor arbeidsplass, det var det som var poenget. Hvis alle mister jobben, har du også et problem. Det er ikke gratis med arbeidsledighet heller, så vi måtte prøve å bidra til å redde bedriften – til en viss grense. Til slutt nådde vi den grensen.

Han mener imidlertid at det kan være ting å lære i saken.

– Vi må nok være mer forsiktige i fremtiden hvis vi skal gå inn og prøve å redde et selskap. Man tar en risiko ved å føre midler inn i kommersiell virksomhet. Går virksomheten konkurs, mister man rett og slett disse pengene.