Han er kjempeglad etter at det i går ble kjent at han var en av to vesterålsfiskere som fikk rekrutteringskvote for 2018. En ny regel fra Fiskeridepartementet ga Vegard kvote.

I fjor ble det tildelt ti nye kvoter. I år fikk 15 fiskere nye kvoter, og departementet bestemte at de fem fiskerne med lengst fartstid skulle få disse kvotene. Det ble inngangsbilletten for Vegard Strand Carstensen.

Siste sjanse

Årets søkerunde var nemlig den siste melbufiskeren kunne være med på. For å få kvoter må man nemlig maksimalt fylle 30 år. Vegard har søkt om rekrutteringskvote tre-fire ganger tidligere, men ikke kommet i betraktning. Ettersom fiskeriministeren ga beskjed om at de fem søkerne med lengst fartstid skulle få kvote, ble Strand Carstensen plutselig en soleklar vinner.

– Jeg begynte å fiske allerede da jeg gikk i åttende klasse på ungdomsskolen, og har dermed tre år delvis fartstid fra skolen og 14 etter endt skole. Det er ikke hver gang det lønner seg å droppe ut av skolen, men i dette tilfellet lønte det seg, humrer melbufiskeren.

Glad

Han er kjempeglad for å ha fått kvoten. Det gjør at han kan satse som fisker. Nå venter han bare på at tildelingen skal bli endelig. Så skal han snakke med banken. Strand Carstensen mener at han trenger en litt større båt for å drive effektivt.

– Fiskebåtmeglere og Nordland fylkes fiskarlag liker ikke rekrutteringskvoteordningen fordi kvotene ikke er omsettelige. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er flott at kvotene ikke kan selges.

Les hvorfor fiskebåtmeglere og fylkesfiskarlaget er kritisk til rekrutteringskvoteordningen.