Partileder i Frp, Siv Jensen, varslet at kampen mot eiendomsskatten blir «ualminnelig viktig» for Frp i forhandlinger og sonderinger framover, da hun talte til partiets landsstyre lørdag. Frp går i sitt program inn for å fjerne skatten, som er en viktig inntektskilde for mange kommuner, men i første omgang vil Jensen nøye seg med å få den redusert.

– Vi har ambisjoner om å få gjennomslag for at folk skal oppleve at eiendomsskatten blir lavere og belastningen mindre. Første skritt er å få politisk flertall for det, sier Jensen til NTB.

Høyres ståsted er at denne skatten skal være en "100 prosent lokal beslutning», mens Venstres eneste synspunkt ifølge programmet er at kommunene må få mulighet til å innføre en «grønn eiendomsskatt».

Beregninger fra Nettverk for petroleumskommuner indikerer at kommunene med oljenæringer må ta 40 prosent av tapet hvis regjeringen får flertall for å fjerne eiendomsskatt på maskiner og produksjonsutstyr.

En av kommunene i Vesterålen som kan rammes hardt av en slik endring er Hadsel, som har mye stor industri.

Økonomisjef Tommy Løveng Hansen i Hadsel kommune, er klar på at de er forberedt.

– Isolert sett har Hadsel kommune cirka 6,5 millioner kroner i eiendomsskatt fra næring, resten er fra husholdninger og boliger. Vi har ikke beregnet hvor mye av disse 6,5 som har sin bakgrunn fra produksjonsutstyr, som nå er foreslått tatt ut av beregningsgrunnlaget. Det antas likevel at det ikke utgjør en stor andel av denne inntekten, sier han.

Retaksering

Det som er foreslått, medfører imidlertid at kommunen blir nødt til å retaksere disse eiendommene, slik at de får ny takst - uten produksjonsutstyr.

– Det har en kostnad som vi eventuelt får i 2018. Vi snakker trolig om millionbeløp årlig som tapte eiendomsskatteinntekter fra og med 2019.

– Om en vender blikket fremover og ser på potensielle installasjoner som Nordlaks sin havarm, her vil dere jo da ikke kunne beskatte den.

– Du har sikkert rett i at det kan få betydning for beskatning av fremtidige installasjoner. Vi ser jo at en del kommuner med ilandføring for olje, får mye lavere inntekter dersom dette vedtas. Jeg har ikke fått undersøkt om det vil ha konsekvenser for skattlegging av havfarmen(e). Her vil jeg understreke at vi heller ikke har budsjettert med noen ekstra inntekter fra dette i fremtiden, sier han.

1,7 milliarder

Kommunenes Sentralforbund mener inntektstapet vil være 1,7 milliarder kroner for kommune-Norge samlet.

Finansdepartementet har beregnet at forslaget til endring i lov om eiendomsskatt vil koste kommunene 800 millioner kroner nasjonalt. Departementet har foreslått å innføre endringen over fem år, for å dempe de negative effektene år for år.