De siste dagene har Olje- og energiminister Terje Søviknes og Ørjan Robertsen, tidligere Ap ordfører i Hadsel, hevdet at Venstre og andre partiers motstand mot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er et demokratisk problem. Dette får venstremannen Arne Ivar Mikalsen til å se rødt.

– I valgkampen sa Arbeiderpartiet hele tiden at en stemme på Venstre var en stemme på Frp. Nå ser vi kanskje bevis på at en stemme på Ap er en stemme på Frp i flere saker. For vi ser at Andøy-vedtaket er feil og jobber mot det. Vi ser at å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassutvinning er feil. Da blir det vår oppgave å rydde opp i det Ap holder på med.

Han stiller også spørsmål ved Robertsens troverdighet.

– Ørjan Robertsen har som jobb å fremme denne saken, han har betalt som lobbyist for næringa og har dermed uhyre liten troverdighet som sannhetsvitne

– Ikke et demokratisk problem

Mikalsen mener påstanden fra Terje Søviknes om at andre partiers motstand mot utvinning i områdene er et «demokratisk problem» er en «skivebom».

– Den må han lengre ut på Vestfjorden med. Det er jo slik folkeaksjonen har påpekt. Det er langt fra et folkekrav å åpne for olje- og gassutvinning utenfor LoVeSe. Dermed blir det jo ikke et demokratisk problem, sier Mikalsen.

– Ikke slik politikk fungerer

Mikalsen mener at Robertsen og Søviknes bommer på hva politikk dreier seg om.

– Er det slik at Robertsen og Søviknes mener Venstre skal trekke seg ut av arbeidet for Andøya Flystasjon for at Senterpartiet gjorde et godt valg i Nordland? De er også klart imot olje- og gassutvikling. Dermed er det ikke et demokratisk problem om Venstre forhandler om dette, og står fast ved at vi ikke ønsker å åpne LoVeSe, sier han.

– Til Søviknes og Robertsen vil jeg si at alle vet at det å jobbe mot at LoVeSe åpnes for oljeutvinning har vært og er en av våre fanesaker. Om vi skulle ha som ønske å utradere oss selv, ville vi gitt slipp på saken for å tilfredsstille de to. Det kommer ikke til å skje.

– Ingen lokale ringvirkninger

Robertsen og flere tilhengere av åpning av felt i våre farvann har vært klar på at det vil komme store lokale ringvirkninger. Det mener Mikalsen er feil.

– Det er sagt at om det åpnes, så vil det være undersjøiske anlegg. Jeg har vært på ilandføringsanlegget i Aukra på Mørekysten. Her pumpes gass inn fra et anlegg som ligger like utenfor Bodø. Det er ikke noe problem å koble eventuelle anlegg her oppe mot store anlegg i sør, via rør på havbunnen, sier han.

– Jeg har også besøkt basene i Sandnessjøen. De har veldig lite å gjøre og ytret tydelig at en eventuell utbygging i Lofoten og Vesterålen bør opereres derfra. Seilingstiden er kort fra Sandnessjøen. Dermed kommer neppe noen til å bruke store ressurser på det heller. Petroleumsnæringa har møtt økonomiske realiteter, og sparer der de kan. Noe som jo er helt forståelig. Dermed blir lokale ringvirkninger minimale og risikoen kun lokal. Dermed faller alle argumenter for ei åpning vekk.

VOL har sendt uttalelsene til Mikalsen til Ørjan Robertsen. Han har varslet at han kommer med et tilsvar.