Etter planen skulle lokalene i kjelleren av Hurtigrutens Hus altså stått ferdig i mai i år. Samtidig skulle man da begynne med jobben å isolere de nye lokalene til Hadsel Kulturskole i gangbrua mellom Hurtigrutens Hus og trekantbygget.

Først nå, over et halvår etter planlagt ferdigstillelse, nærmer det seg.

– Det er riktig at opprinnelig plan var at det skulle ferdigstilles i løpet av mai, sier daglig leder i Hadsel Eiendom, Vegard Melchiorsen før han fortsetter;

– Dessverre dukket det opp uforutsette hindringer som ikke var kjent ved oppstart, noe som har medført mye ekstra arbeid kraftige forsinkelser. I tillegg har det vært en god del ventetid på leveranser fra leverandører. Sluttbefaring ble gjennomført onsdag 1. november  og søknad om ferdigattest er på vei til kommunen, skriver leder i Hadsel Eiendom, Vegard Melchiorsen til VOL.

Utsettele på utsettelse

Melchiorsen forklarer videre at prosjektet i utgangspunktet var lyst ut på anbud av Hadsel kommune, uten at det kom inn tilbud på oppdraget, men det kom visstnok inn et tilbud etter at fristen var utløpt.

Etter dette ble Hadsel Eiendom forespurt om å ta prosjektet, noe som foretaket påtok seg.

Søknad til Arbeidstilsynet ble sendt 12.01.17 og byggesak til kommunen sendt 20.02.17

I april kom tilbakemeldingen fra Hadsel kommune om ytterligere krav til brannprosjekteringen.

Den 11.05. ble byggesaken godkjent.

–  Tilbakemeldingen fra kommunen utløste krav om brannprosjektering da arbeidene gikk over flere brannceller, og brannsikkerhet må ivaretas etter kapittel 11 i Teknisk forskrift, forklarer Melchiorsen og fortsetter.

–  I tillegg måtte det prosjekteres i tiltaksklasse 3 siden Hurtigrutens Hus er et brannobjekt i mange etasjer og med overnatting. Det fantes ingen brannstrategi for dette bygget.

Dette medførte at konsulent med ansvarsrett for denne type prosjektering måtte engasjeres, i tillegg måtte det engasjeres firma for uavhengig kontroll av prosjekteringen.

Rapport

Det ble derfor bestilt rapport for hele bygget, da ungdomsklubben er en del av Hurtigrutens Hus.

Befaring ble gjennomført i 26.04.17, og endelig rapport forelå 23.08.17.

–  Det administrative rundt brannsikkerhet er nå på plass, som brannplaner og brannkonsept, noe som medfører betydelig bedring av sikkerheten på bygget. Denne rapporten har hatt betydning for kostnader og fremdrift, sier Melchiorsen.

Konsekvensene av rapporten var følgende utbedringer:

  • Manglende nød- og ledelys.

  • Trappenedgang måtte kles i gips og males.

  • Himling måtte demonteres og etasjeskille branntettes.

  • Dører erstattes med branndører (lang leveringstid).

  • Montering av ekstra branndører mellom brannceller (lang leveringstid).

Kunne ikke rehabiliteres

–  Av andre endringer kan det nevnes at vegger var ikke mulig å rehabilitere, disse måtte fores ut og kles med plater. En ekstra effekt av dette har vært vesentlig bedring i akustikk, forklarer Melchiorsen og forteller at det i tillegg har vært kapasitetsproblemer hos enkelte leverandører på grunn av stor oppdragsmengde.

– Ikke dårlig styring

– Har dårlig styring vært årsaken til forsinkelsene?

–  Vi kan ikke se at det har vært dårlig styring, vi har hatt tett oppfølging hele veien. Det er likevel beklagelig at det har tatt lengre tid enn man regnet med ved oppstart, sier Melchiorsen.

Nå avventer Hadsel Eiendom altså en ferdigattest før en kan gå igang med å overlate det nye lokalet til Hurtigrutens Hus KF.

Musikkskolen neste

Neste steg nå er Hadsel kulturskole, som skal ha lokaler i gangbrua mellom Hurtigrutens Hus og trekantbygget.

Melchiorsen forteller at så snart kjellerlokalet er ute av verden, så vil man gå igang med å bygge musikkrommene til kulturskolen. Det er allerede tegnet opp hvordan rommene skal se ut. Men før byggestart må en få på plass byggetillatelser og lignende. Dermed tør ikke Melchiorsen å si hvor lang tid det vil ta å ferdigstille disse rommene.