– Vi må helt tilbake til 2012 for å finne en oktober måned der vi hadde mer enn 10.000 passasjerer reiste til og fra Skagen, sier Holten til VOL. Han mener tallene er gledelige. Flyplasseieren Avinor har merket seg trafikkoppgangen, også ved at parkeringsplassen er godt belastet.

Han er ikke i tvil om at FlyVikings etablering på Skagen har spilt en rolle. Det nye flyselskapet landet for første gang på Skagen i juni.

– Oktober har tradisjonelt vært en god reisemåned, men det er altså lenge siden vi har hatt mer enn 10.000 passasjerer i oktober, slår Holten fast.

10.000

I oktober reiste det 10.073 passasjerer over Skagen (eks. transitt). I fjor reiste det faktisk bare 8.828 passasjerer, som var noen få passasjerer færre enn i oktober 2015. I 2012 reiste det 10.111 passasjerer til og fra Skagen.

Vekst

Spørsmål er om Skagen kan fortsette veksten.

– Jeg vet ikke om vi får så mange måneder med over 10.000 passasjerer, men at vi fortsetter en økning har jeg veldig god tro på. Det har sammenheng med at vi har to selskap som trafikkerer via flyplassen, sier lufthavnsjefen.

Han peker på at FlyViking har fire bevegelser per dag, seks dager i uka, mens Widerøe har ni bevegelser fem dager i uka, og 10 flybevegelser to dager.

– Jeg opplever det sånn at folk ønsker seg flest mulig direkteruter. FlyViking flyr gjennomgående til Trondheim, og Widerøe hadde en direkterute til Oslo, som var en stor suksess, sier Holten. Han understreker at næringslivet og turismen er motoren i veksten rundt flyplassen.

Forlengelse

Egentlig skulle flyplassen på Skagen vært forlenget, men da Tromsø Museum krevde kostbare utgravinger, ble utvidelsen stanset. Muligheten for rullebaneforlengelse er høyst usikker. Et utredningsarbeid pågår, men Lofoten og Vesterålen sees i sammenheng. Trond Holten sier til VOL at disse prosessene bare må gå sin gang. Hun viser til Widerøes sommerrute til Oslo i sommer, og peker på at også dagens flyplass gir muligheter. Sommerruten til Oslo er for øvrig sterkt ønsket av kommunen.

– Kapasitetsmessig kan Skagen ta imot 150.000 passasjerer uten større utfordringer.