Ifølge Jensen er det den nye bygghallen ved skolen i Hadsel som er en av årsakene til at man har valgt å beholde byggfaglinja her, samtidig som det legges ned på Sortland.

Splitter ny hall

Varaordføreren er glad for at der fortsatt blir byggfag i Hadsel.

– Vi har en splitter ny hall som er bygd til dette formålet, så det er veldig godt at det bli noe i den hallen fremover. Selv om det sikkert hadde vært mulig å bygge den om, da ville man brukt noen millioner på ombygging. Slik den står nå er den spesialbygd til formålet, sier Jenssen.

Bygghallen på Melbu er bare ett år gammel, og det er ifølge Jensen 15 millioner kroner som er investert i denne.

– Det er de tallene jeg har fått fra skolen på Melbu, sier Jenssen, som tilføyer at det er komiteen som har behandlet saken.

– Det landet vi til slutt på et omfordelt forslag om å ha byggfag på Melbu, sier han.

Jensen som sitter i plan og økonomikomiteen på fylkestinget forteller at det har vært mange delegasjoner innom, både fra Hadsel, Sortland og Øksnes.

Beholder ei byggfaglinje i Vesterålen

Glede over VG2 Fiske og fangst i skreikommunen Øksnes-ordfører Karianne Bråthen er glad for at mange års kamp nå ender med opprettelsen av VG2 Fiske og fangst fra høsten 2018.

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen synes det er uheldig at byggfagtilbudet på Sortland legges ned, siden ungdom fra Øksnes som har kunnet pendle tidligere, nå må bo på hybel for å få samme skoletilbud.

–Ja, det kan være riktig, samtidig er det allerede en god del som bor på hybel. Og hvis vi ser litt historisk på det så var vi veldig påpasselig for en del år siden at vi skulle ha skole på Melbu. Med den bakgrunnen innstilte vi negativt til en privat skole i Svolvær innen byggfag. Fordi det ville gå ut over det tilbudet fylkeskommunen har, sier Jenssen.

– I vår var det oppe ei annen sak da det var foreslått å legge ned på Sortland til fordel for Melbu, blant annet begrunnet med den nye hallen, sier Jenssen, som mener bedre lokaliteter kan være årsaken til fylkestingets avgjørelse.

– Hvordan hallen de bruker på Sortland er, vet jeg ikke. Men de har veldig flotte lokaliteter på Melbu som er bygd til formålet. Der er store porter, sist jeg var innom ble det bygget ei stor hytte, som bygges ferdig inne for den så tas ut og monteres, sier Jenssen.

Han mener det viktige er at man tross alt beholder ei byggfaglinje i regionen.

– Bygningsmessige forhold ligger til rette, nå er det egentlig bare opp til elever å søke og næringa også, at de stiller opp og ønsker disse elevene som søker hjertelig velkommen som lærlinger. Det er forferdelig viktig at de kommer seg inn i det systemet, sier han.

Mistet mye

Totalt har Vesterålen mistet mye innen skoletilbud.

– Samlet sett så mister vi mye tilbud i Vesterålen, det er ikke til å stikke under en stol. Det er bare å se på vedtaket fra fylkestinget, det er veldig mye vi mister. Bare innen Hadsel var det foreslått mange nedleggelser, nå ble det ikke så riktig ille som det forslaget opprinnelig var, med 6-8 nedlegginger, sier han.

Stram økonomi i fylkeskommunen er årsaken.

– Vi har et nedtrekk som vi er nødt til å forholde oss til for hele fylket. Vi har hatt ei sak om ferger og hurtigbåter. Nå er det skoletilbud og til neste år kommer det ei sak som gjelder tannhelse. Det er innstrammet økonomi, så det må reduseres på en del ting. Sånn er det bare, sier Jenssen.