Han reagerer spesielt sterkt på «Robek-argumentet» til direktoratet. Freiberg viser til at det er syv år siden Hadsel ble tatt ut av registeret.

– Det jeg har lest så langt tilsier at vedtaket må ankes. Her må det være noe som noen ikke har fått med seg virkeligheten. Ja, det er riktig at Hadsel har vært på Robek-listen, men det er syv år siden. Tida må gå jævlig sent i direktoratet når de henviser til et forhold som ligger syv år tilbake i tid, slår Freiberg fast.

Søknaden fra Sandnes Montessoriskole oppfyller de objektive kriteriene, men faller igjennom på skjønnsmessige vurderinger. Det er søkerne overrasket over, men rådmannen peker på at direktoratet har lyttet til kommunens argumenter.

– Hadsel vær nær å komme på Robek i fjor?

– Det er korrekt, men det var ikke på grunn av Sandnes-skolen underskuddet ble 30 millioner kroner. Det å unngå Robek i fremtiden handler heller ikke om Sandnes-skolen. Det er ikke et argument, derfor bør saken ankes og prøves for departementet.

– Har du snakket med departementet?

– Det har jeg ikke rukket ennå, men jeg føler meg relativt trygg på at jeg ikke står alene i denne saken.

– Så du kan love at departementet snur?

– Nei, det kan jeg ikke gjøre. Det er ikke en enslig stortingsrepresentant som styrer over departementet selv om jeg kunne ønsket det, sier Freiberg.

Ideologi

Han liker ikke at direktoratet kopler dårlig kommuneøkonomi til spørsmålet om privatskoleetableringer.

– Hvis direktoratet vurder det slik at man ikke skal få starte en privatskole fordi kommunen kan havne på Robek, da har de kommunestyrene som av ideologiske grunner ikke ønsker privatskoler fått viktige argumenter. Disse kommunene kan da velge å balansere på en knivsegg økonomisk, bevilge penger til forskjellige formål og samtidig legge ned skoler fordi de vet at det ikke kommer en offentlig godkjenning av privatskoler.

– Tror dette blir snudd i departementet?

– Slik jeg leser saken nå, stusser jeg. Særlig at man viser til at kommunen har vært i Robek-registeret. Det reiser en del prinsipielle spørsmål. Derfor bør dette ankes. Så får vi se på hva ei ankebehandling ender opp med, hvis de anker, sier Freiberg.