Vi er på Menighetshuset på Stokmarknes. Utenfor står hele seks tvillingvogner. For bor du på Stokmarknes, har du sett mange av dem i det siste.

I 2017 har det kommet intet mindre enn seks tvillingpar i tillegg til et trillingpar på slutten av 2016.

Om dette er ny rekord for Stokmarknes, vites ikke for sikkert, men at dette ikke er direkte vanlig at en by på Stokmarknes' størrelse med sine 3 336 innbyggere, kan nok regnes for rimelig sikkert.

Faktisk kan vi i alle fall legge til seks på den statistikken over antall innbyggere, for det er målt i 2016. Så seks par klarte altså på egenhånd å øke antallet innbyggere på Stokmarknes med 12. Det er ikke verst. Da har vi ikke regnet med eventuelle som har falt fra.

Ifølge fødeavdelingen er det som regel én eller færre tvillingfødsler ved Nordlandssykehuset Vesterålen hvert år.

Men hvordan er det å være tvillingforeldre?

– Det er veldig fint. For vår del er det jo slik at Mina og Ella er våre første barn, så vi vet ikke bedre, sier Christer Kjærvik, som sammen med Guro Fondevik fikk Mina og Ella 6. august i år.

Merker ikke forskjell

Karl Erik Edvardsen og Kine Øien Wedding har også tvillinger. Lille Lydia og Mille Irene kom til verden så sent som 21. september. De har i tillegg Elvira på tre år og ytterligere to barn. For dem er den hektiske hverdagen blitt vanlig.

– Vi merker ikke noen forskjell nå egentlig. Det er veldig fint å være tvillingforeldre, sier Kine.

Flere av tvillingforeldrene er førstegangsforeldre, mens noen altså har erfaring. Den erfaringen kan det jo da være greit å få ta del i for de ferske.

– Det er veldig fint å kunne treffes slik. Mange av oss er førstegangsforeldre, mens andre har mer erfaring og det kan være greit å få litt innblikk i, sier førstegangspappa Kjærvik.

Tvillingparene var søndag samlet på Stokmarknes Menighetshus. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

– Må være noe i drikkevannet

Christer Kjærvik har sin egen teori på hvorfor det kom seks tvillingpar til verden på Stokmarknes i 2017.

– Jeg har spekulert på om det er noe i drikkevannet, men så er det jo slik at jeg vet at vi drikker fra forskjellige kilder, så det kan ikke være det. Kanskje er det noe i lufta? Jeg vet ikke, men helt spesielt er det i alle fall.

– Har bare to hender

Men hva er da den største utfordringen med å være tvillingforeldre?

– Det er jo at man bare har to hender. En forelder kan bare trøste er barn om gangen. Jeg er derfor glad vi er to personer om jobben, men så er det jo ikke i alle situasjoner en er det. Dermed så blir det utfordringer når den ene av oss ikke er der. Men igjen, dette er den eneste virkeligheten vi vet om, så for oss er dette helt naturlig og hverdags nå, sier Kjærvik.

Rune Jacobsen med en av tvillingene på fanget. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Ned på landsbasis

Statistisk Sentralbyrå opplyser at antallet tvillingfødsler er gått ned på landsbasis.

Det var en nedgang i antall flerfødsler i 2016. Av 58 100 fødsler var 918 tvillingfødsler og fire trillingfødsler. Dette tilsvarer 15,9 flerfødsler per 1 000 fødsler, og er den laveste andelen flerfødsler på 20 år.

Denne statistikken gjelder dog ikke på Stokmarknes. Vi har forsøkt å komme til bunns i om dette faktisk er ny rekord, men foreløpig uten hell da avdelingsleder på føden på Nordlandssykehuset Vesterålen ikke var tilgjengelig før senere i uka.