I kjølvannet av nedleggelsen av ungdomstrinnet på Sandnes, ble det i januar 2017 etablert en forening som jobber for å starte det de kaller en bygdeskole.

Opprinnelig ble det søkt om å drive en montessoriskole med alle klassetrinn, men søknaden ble i løpet av året revidert til å gjelde 8.- 10. trinn i første omgang.

– Overdrevet Robek-frykt

I slutten av november fikk Sandnes montessoriskole avslag. Utdanningsdirektoratets vurdering er at søknaden oppfyller vilkårene i friskoleloven til budsjett, vedtekter og reglement. Men i konklusjonen legges det vekt på Hadsel kommunes høringsuttalelse om at friskolen vil ha negative konsekvenser for kommunens økonomi.

«Hadsel kommune var oppført i Robek-registeret fra 2003 til 2010, og har siden utmelding levd på grensen», heter det i kommunens uttalelse.  Et flertall i kommunestyret vendte tommelen ned for søknaden. Rådmannen var også krystallklar i sine råd før kommunestyret uttalte seg.

Montessori-styreleder Østgård mener at Utdanningsdirektoratets argumentasjon er for tynn.

– Dette er et fikenblad av et argument. Frykten for Robek kan umulig være så stor som det hevdes når de øker kommunens gjeldsbyrde med 200 millioner kroner så lett som de gjorde tidligere i høst, sier han. Han har utbyggingen av Stokmarknes skole i tankene.

FÅR IKKE FRISKOLE: Utdanningsdirektoratet har avslått søknaden fra Sandnes.

Opp til departementet

Østgård mener også at bemanningsnormen i grunnskolen, som kommer som følge av forhandlingene om statsbudsjettet, setter saken i et nytt lys.

– Dette fører, slik vi ser det, til at kommunen ikke oppnår de innsparingene i skolen som de hadde lagt opp til. I denne sammenhengen kan montessoriskolen være en avlastning fremfor en byrde for kommunen, mener han.

– Ønsker dere friskolen uavhengig av hvilke negative konsekvenser den eventuelt måtte ha for kommunen?

– Vi mener dette vil være positivt for kommunen, og at det således ikke vil være noen negative konsekvenser.

Etter et styremøte tirsdag kveld ble det besluttet å sende en klage.

– Det er nå departementet som skal ta stilling til klagen, og vi håper og tror at de vil rive vekk fikenbladet, sier han.

Ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) viser til kommunestyrets nevnte høringsuttalelse når hun blir konfrontert med «fikenblad»-karakteristikken.

– Jeg har ingen kommentarer ut over det, opplyser hun.