Inviterer til storslagen museumskickoff

I forbindelse med at det blir lyst ut anbud på vernebygg over Finnmarken og derfor har blitt grønt lys for å sette i gang med prosjektet , blir det en storslagen markering på Hurtigrutens Hus 11.januar.

Denne gjengen gleder seg uhemmet over at alt er klart for å sette i gang planene om å bygge nytt museum og vernebygg, samtidig som de inviterer til kick-off den 11. januar. Ove Pedersen, Kari Ann Olsen-Lind, Britt Grytvik, Siv Dagny Aasvik, Lina Vibe og Stein Magne Engen.  Foto: Vidar Eliassen

Hadsel

– Da inviterer vi folk i Hadsel og resten av Vesterålen til kick off på Hurtigrutens Hus, sier ordfører Siv Dagny Aasvik.

– Etter en kjempeinnsats fra ildsjeler, administrasjonen på museet og de folkevalgte vil vi feire at alt nå ligger til rette for å bygge vernebygg og nytt museum. Dette kommer til å bli et stort flaggskip for Turist-Norge, legger hun til.

Foredragsholdere fra øverste hylle

Den såkalte kick-offen har et mangfoldig innhold og består i hovedsak av et seminar med flere foredragsholdere. Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam, er blant dem som tar turen.

– Han kommer blant annet til å snakke om Hurtigrutens 125 år lange historie og hvilke utfordringer selskapet står overfor i fremtiden, sier Aasvik.

En annen person som har rikelig med Hurtigrute-pondus, er Bjørn Tore Pedersen. Han skal fortelle om seersuksessen «Hurtigruten minutt for minutt», som gikk på NRK for noen år siden, og som han har skrevet bok om. Kommer gjør også Trond Øveraas fra Nordnorsk Reiseliv, i tillegg til arkitekt for det nye museet, Gunnar Næss fra Link Arkitektur. Han skal berette om hvorfor vernebygget blir seende ut slik det blir. Geir Arne Johansen fra Museum Nord, står også på gjestelisten.

Lars Bremnes synger

Det blir slett ikke bare verbale innlegg som fyller opp arrangementet. Kulturelle innslag får også rikelig med plass.

– Det blir eget kulturopplegg. I likhet med sine to søsken (Kari og Ola, red.anm.) har han også laget musikk om Hurtigruta, sier hun.

Leder for Hurtigrutemuseet, Lina Vibe, gleder seg også intenst til arrangementet, blant annet fordi museet bokstavelig talt åpner dørene på vidt gap.

– Hurtigrutemuseet vil være åpent denne dagen. Alle som deltar på seminaret får gratis inngang. Det er en flott mulighet for å bli kjent med museet. Særlig for de hadselværingene, og andre i regionen, som ikke har vært her ennå, for jeg har en mistanke om at det gjelder en del. Dessuten er museet historie om ikke så veldig lenge, så det gjelder å bruke muligheten, sier hun.

Mye fram og tilbake

Hurtigrutens grunnlegger, Rikard With, kommer også og skal fortelle om den gryende oppstarten for selskapet i 1890-årene.

Tidligere leder for Hurtigrutemuseet, Sten Magne Engen, gleder seg også over at det nye museet snart er i startgropa.

– Det blir en foreløpig kulminasjon etter så mange år med mye fram og tilbake og ulike forslag. Det nye museet kommer til å bli en attraksjon som blir flott å se på fra både lufta, land og Børøya, slår han fast.

Nå oppfordrer Aasvik og Vibe vesterålinger å melde seg på arrangementet.

– Alle er velkomne og de som har spørsmål kan ta kontakt med oss på museet, understreker hun.

Åpner om halvannet år

Anbudskonkurransen for byggingen av vernebygget lyses ut i januar. Underskriving av kontrakt skal etter planen finne sted rundt påsketider, med byggestart i august til neste år. Det er ifølge ordføreren regnet rundt ett års byggetid.

– Nå blir drømmene til virkelighet, og det vil bety svært mye for mange. Jeg må rose ildsjelene i Stiftelsen Norsk hurtigrutemuseum, med Sten Magne Engen i spissen, som blant andre administrasjonen i Hadsel kommune som har jobbet hardt med prosjektet i mange år, uttalte Aasvik til VOL i november.