Denne artikkelen skal imidlertid verken handle om motorsykler, malaria eller krokodiller. Men heller om egg, høns og Afrikas kvinner.

Bygget rugemaskin

Vi møter Terje Østgård hjemme i Grågåsveien på Børøya. Sammen med seg har han en bekjent, båtbygger, mekaniker og tusenkunstner Kjell Richardsen.

God hjelper: Kjell Richardsen fra Melbu og Sandnes var ikke i tvil da kjenningen Terje Østgård ba om hjelp til å få bygget en rugemaskin. – Klart jeg sa ja, sier han.

Han har vært en veldig viktig hjelper i Østgårds siste prosjekt i Uganda. Richardsen fikk i oppdrag å bygge en helt spesiell maskin.

Afrika på hodet: Her bæres det som i utgangspunktet ser beskjedent ut, men som er en svært viktig rugemaskin. Den danner utgangspunkt for en veldig viktig næring for flere familier.

– En rugemaskin. Husmora for ett av internatene jeg har vært med å bygge opp, kom til meg med en drøm. Hun ville starte å produsere kyllinger. Problemet var at en slik maskin er svært kostbar. Da kom jeg til å tenke på tusenkunstner Kjell Richardsen fra Sandnes. Og han sa ja til å bygge for meg, smiler Terje Østgård. Langt ute i bushen, uten elektrisitet, ble solceller og 12-volt anlegg løsningen.

Hjemmelaget stein: Damen bak hønseprosjektet har sammen med sine døtre på egenhånd laget teglsteinen som brukes i hønsehusene. Her er Terje Østgårds kjenning Eivind Langsbakken som pusser huset utvendig.

Ikke imponert av mannen i huset

I Uganda sørget nevnte husmor, sammen med sine døtre, for å lage hele 2.000 teglstein med egne hender, mens Østgård sponset byggekostnadene av to hønsehus.

– Jeg ble dypt imponert, sier Østgård.

Ny næring: Det er en helt ny næring i denne delen av landet å drive oppdrett av høns. Fallgruvene er flere, men så langt ser det lyst ut. Et antall høner til salgs på markedet kan gi en voksen inntekt.

Mindre imponert ble han av familiefedrene som jobbet med uteområdene til hønsehusene. Etter tre dagers jobb fikk de lønn. Og den lønna ble brukt på den lokale puben. Ikke på egen familie.

– Jeg ble sint, og ga beskjed til dem at det ikke var mer jobb å få hos meg. Jeg overlot arbeidet til kvinner, som utførte det på ypperlig vis. Jeg har dessverre erfart flere ganger at hjelper du en mann med jobb, så hjelper du gjerne den lokale puben. Men hjelper du kvinnene, så hjelper du familiene. Det er trist å si det, men det er litt for ofte det jeg har sett gjennom årene jeg har vært i Uganda.

Sørger for skolegang

Terje Østgård og kona Marit har gjennom årene samarbeidet med Forum Uganda. Det er bygget fire skoleinternat, med plass for til sammen hundrevis av jenter.

Lykkelig: Denne lektoren på videregående skole kan takke Terje Østgård for vitnemålet. Uten økonomisk bistand og en familie i ryggen, ville hun høyst sannsynlig vært sjanseløs i kampen om en lykkelig fremtid. Nå ser det lyst ut for hennes del.

Østgård-familien har sponset høyere utdanning til åtte jenter, som blant annet er blitt lærere og sosionomer.

sosionom: Terje Østgård kan glede seg over at den ene av jentene «hans» er blitt sosionom. 74-årige Østgård er litt i tvil om det nå blir flere turer, men vil uansett fortsette sine prosjekt. Han hører gjerne fra vesterålinger som vil bidra.

Familien har også sørget for å hjelpe kvinner i gang med ulike former for næring, som husmora som vil drive med hønseoppdrett, en annen som har startet en suksessfull matbutikk, og en tredje dame som kjøper, syr om og selger klær.

– Den butikken går så det griner, smiler Terje Østgård bredt.

butikk: Store sekker klær i ulik kvalitet kjøpes inn. Klærne kan selges som de er, eller sys om og repareres. Det er gode penger å tjene for den foretaksomme forretningskvinnen. Hun er til høyre, med et barn på armen.

Fikk malaria

Da hadselmannen var i ferd med å avslutte sitt opphold i Uganda nylig, ble han hardt rammet av malaria. Det var i grunnen bare flaks som berget livet hans.

– Jeg var bare få timer unna å miste livet. Det var en av forretningskvinnene som fant meg. Hun gråt da hun så tilstanden jeg var i. Jeg føler meg heldig som har fått gode venner, også i denne delen av verden, sier Østgård.

skoleinternat: Dette er ett av internatene som Østgård har bidratt til å få bygget. Pengene er blant annet gitt av lokale krefter i Hadsel og Vesterålen.