Det er enhetsleder Lise Jakobsen ved fødeavdelinga på Stokmarknes som opplyser om at årets første barn alt er født ved avdelinga.

Måtte vente lenge

William het han, og han gråt da han ble født.

Han kom til verden kl. 22:21 mandag kveld. Gutten veide 3280 gram og var nøyaktig 50 centimeter lang.

Natt til søndag, altså natt til nyttårsaften ble Ingrid Lihaug (22) lagt inn på fødeavdelingen ved sykehuset i Vesterålen. Da begynte det for alvor å nærme seg for den unge bøjenta, som nå er bosatt i Harstad. Sammen med barnefar Geir-Ove Lyså måtte hun tåle å vente i mange timer før lille William så dagens lys.

Kjernesunn

Lihaug forteller til VOL at hun naturlig nok er sliten etter gårsdagens strabaser. Ikke før klokken 22.21 mandag kveld valgte William å komme. Det var en kjernesunn krabat, med de vitale mål 3280 gram fordelt på 50 centimeter.

– Vi er blitt enige om navnet William, sier mamma Ingrid. Da VOL er på besøk sover både en sliten baby, og en sliten pappa Geir-Ove i nabosengen. Nykommeren William får etternavn Lihaug Lyså.

Det ble født 342 barn i Vesterålen i 2017. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Har prosjekt for færre keisersnitt

Det ble også født barn ved sykehuset nyttårsaften, og totalt er tallet på fødsler i Vesterålen i 2017 342. Det inkluderer to tvillingfødsler som skjedde ved andre sykehus, men av mødre som bor i Vesterålen.

De siste årene har man ved sykehuset i regionen kjørt et prosjekt med mål om å få ned andelen keisersnitt. I Vesterålen var andelen en periode på 25 prosent, og det var nest høyest av fødeavdelingene i landet.

– Det er selvsagt slik at de som har medisinske grunner til det skal ha keisersnitt. Tallet har vært kunstig høyt hos oss, og dermed startet vi etter 2015 et prosjekt hvor vi blant annet har hatt samtalepoliklinikk for fødende med fødselsangst. Målet vårt var hårete, nemlig at vi ønsket en andel keisesnitt ned til 17 prosent. I fjor endte vi på under 16 prosent. Arbeidet har gitt resultater, sier avdelingsleder Jakobsen.