Sissa Grøtan, som bor i Hadselhamn med utsikt rett mot masseuttaket i Brattåsen, har over flere år engasjert seg i saken.

Omstridt sak

Masseuttaket i Brattåsen har vært omstridt i en årrekke. I 2016 vedtok Hadsel-politikerne en reguleringsplan for utvidelse og videre drift av masseuttaket, som Fylkesmannen i Nordland i fjor konkluderte med at var ugyldig. Politikerne gjorde nemlig omfattende endringer rett før den ble banket gjennom, og Fylkesmannen i Nordland mente endringene var så omfattende at den måtte ut på ny høring.

Formannskapet vedtok i slutten av november i fjor en ny plan, som nå er lagt på høring, med frist 15. januar.

Her kan du se høringsdokumentet på Hadsel kommunes nettsider.

Klager på støy

Sissa Grøtan har gjentatte ganger vært ute med sitt standpunkt. Støy og støv er naboenes viktigste argumenter, selv om støy- og støvmålingene som er lagt frem er innenfor gjeldende krav.

Nå ber Grøtan politikerne i Hadsel kommune om å legge en plan for hvordan Hadsel Maskin kan få hjelp til planlegging av oppstart et annet sted.

– Vis initiativ og mot: legg ned masseuttaket i Brattåsen. Ta kostnadene, skriver Grøtan i et brev til politikerne.

– Dårlig livskvalitet

Kommuneoverlegen i Hadsel viste for snart to år siden til at masseuttaket virker negativt på livskvaliteten til naboene, og innebærer en vesentlig helsemessig ulempe, men at det ikke var forholdsmessig å kreve stans i produksjonen i Brattåsen

– La oss få en slutt på dette evigvarende marerittet av en sak. Den vil med sikkerhet bli anket inn for fylkesmannen nok en gang etter neste behandling i kommunestyret. Og den vil med sikkerhet deretter bli bragt inn for Sivilombudsmannen dersom Hadsel Maskin får medhold i sine krav om utvidede arbeidstider. Det blir ikke slutt før Hadsel kommune setter en stopper for driften i Brattåsen, skriver Grøtan, som ber politikerne om å vise handlekraft.

– Viktig for næringslivet

På den andre siden mener næringslivet på Stokmarknes at tilgang til lokale masser er viktig for hadselsamfunnet.

– Politikerne må ikke gjøre beslutninger som gjør at det blir dyrere å etablere seg i vår kommune – mot for eksempel nabokommunene. Det samme gjelder kostnader for bygging av offentlige anlegg og veier i kommunen. Dyrere veier, næringsbygg og hus kan gi en konkurransevridning, der næringsinteresser og personer kjøper hus og bolig andre steder enn å etablere seg i Hadsel kommune, sa Ulv-Eirik Steinsvik og Stein Schultz i henholdsvis Steinsvik hus og Bygg-Team Hadsel i et brev tidligere.

– Innenfor kravene

Overfor VOL presiserer daglig leder i Hadsel maskin, Espen Jenssen, at de driver en lovlig virksomhet.

– Vi er langt innenfor de offentlige kravene på alle punkter, og driver lovlig. Nå er det snakk om en utvidelse, som vi er i nærheten å få til. Så får vi ta det derfra, sier Jenssen.