Sola gløttet frem

For tiende år på rad står Hans Bakken i sentrum for solfeiring på Hadsel.

Hans Bakken har 18.januar 2018 erklært sola for tilbakevendt til Hadsel.  Foto: Knut Ivar Aarstein

Hadsel

Torsdag formiddag var det første av en rekke arrangement knyttet til Stjernemonumentet i Kulturminneparken, ved Hadsel kirkested.

Som vanlig stod Hans Bakken i spissen for begivenhetene, sammen med Lekang ski- og bygdelag og Kulturminneparken. Det var den tiende feiringen av solas tilbakekomst.

Astronomiår

Det første arrangementet i nyere tid skjedde i 2009. Det året var det både kulturminneår og astronomiår, og da ble dette markert med å sette fokus på Kulturminneparken på Hadsel sett i astronomiens lys. En veldig viktig medhjelper, både da og senere var hobbyastronom Knut Riibe. Sistnevnte var selvsagt til stede også denne gangen. Det var også en 10-12 andre hutrende sjeler i gjennomborende vintervind.

Kreative Hans Bakken pleier å sørge for overføring av solas tilbakekomst med både ett og flere kamera. Denne gangen slet han litt med teknikken. Kulda frøs batterier og teknikk.

– Det blir overføring til nett ved hjelp av hårføner, sa Bakken, mens han forsøkte å gjenopprette forbindelsene.

Vie seg til naturen

Et par minutter over klokken 12 slo han av føneren. Da var det på tide å sammen med de andre fremmøtte vie seg til naturen. Da gløttet sola mot Hadsel gjennom Falkfjordskaret, og kan dermed offisielt erklæres tilbake til Hadsel.

På kvelden vil Nordland akademi for kunst og vitenskap sammen med professor Øyvind Brandsegg fra Institutt for musikk ved NTNU presentere «Stjerneskinnssonaten» og foredrag i Hadsel kirke.