Utstillingen i Tromsø er kuratert av Kristin Josefine Solstad og Kunstsentralen Nord.

Årets kunstnere som er valgt ut til utstillingen er Thor Erdahl (Kabelvåg) Jenny-Marie Johnsen (Tromsø) og Myriam Borst (Stokmarknes). Utstillingen åpner 26. januar i Galleriet på Kulturhuset i Tromsø, der den er å se fram til 10. februar.

Det femte elementet

Om utstillingen skriver Kunstsentralen Nord dette:

– Gjennom utstillingen får vi nærkontakt med de fire elementene jord, luft, vann og ild satt i relasjon til «det femte element», eller eteren, som Aristoteles i sin tid beskrev det femte element som.

Det pekes på at man i overført betydning kan se på kunsten som er universell kommunikasjonsform.

I utstillingen er elementene satt i relasjon til universet og kosmologien. Utstillingen «Kunstens Overture» viser en åpning til universell forståelse av alle menneskers tilhørighet, uansett hvor i verden vi befinner oss.

Utstillingen «Kunstens Overture, fra Nord til Verden» vil dermed vise oss kunst som er inspirert og skapt i nord, med et globalt og kosmologisk preg.

Båtfrakt med bildene

Myriam Borst, som bor på Skjærvøya i Hadsel kommune har ti oljemalerier i utstillinga, og hennes del av utstillingen er under tittelen «stillheten i bevegelsen og bevegelsen i stillheten».

Den ene av hennes serier, Spaceship Earth, består av fire ulike bilder. The expanding universe består også av fire bilder. Borst har i tillegg to verker uten tittel, som består av flere deler.

Å reise med kunst når man bor på ei øy krever sitt. Myriam Borst startet reisen onsdag med motorbåt fra Skjærvøya til Stokmarknes, der hun og bildene reiste videre med Hurtigruten til Tromsø.

Bildene klare til båtfrakt fra Skjervøya der Myriam Borst bor. Foto: Innsendt

– Reisen med bildene gikk bare fint, ler Myriam, som forteller at det ble ganske lenge å vente på hurtigruta, som går fra Stokmarknes halv ett om natta.

Torsdag ble utstillingen hengt opp i Galleriet i Kulturhuset i Tromsø.

– Det var minus ti da jeg kom hit. Det var litt artig og kaldere enn jeg er vant til. Vi brukte hele torsdag til å henge opp utstillingen og Mari Boine holdt øvelse i lokalet like ved, så vi kunne høre henne hele dagen. Det var veldig fint, sier hun.

Separatutstilling

Forrige gang Borst deltok på Nordlysfestivalen var i 2002, og den gangen var det ei separatutstilling.

Å henge opp ei kunstutstilling er en kunst i seg selv, for at bildene skal komme til sin rett.

– De ti maleriene jeg hadde med meg blir hengt opp i kvadrat, sånn at alt passer sammen, sier hun.

Utstillingen er i Galleriet i Kulturhuset, her et glimt i det bildene ankommer. Foto: Innsendt

I sin forrige utstilling som var i Galleri Apotheket på Stokmarknes i sommer, hadde hun arbeidet rundt temaet «space» og rom.

– Det var litt morsomt da vi ble spurt om vi ville jobbe med det samme rundt dette temaet, for da kunne jeg bare fortsette. Vi ble spurt om bildene kunne passe inn med fire elementer og da jobbet jeg allerede med det femte elementet, sier Borst.

Hun synes tematikken er spennende. Verdensrommet. Eller rom i et landskapsbilde. Rom kan være så mye.

– Space hører så verdensromaktig ut, mens det norske ordet rom blir ikke den rette beskrivelsen heller, det høres litt for enkelt ut, så jeg har ikke helt det rette ordet for å beskrive det, sier Borst, som er født i Nederland, men behersker det norske språket.

Første gang sammen i utstilling

Kunstnerne som er med i årets Nordlysutstilling kjenner hverandre, men har aldri stilt ut sammen før.

– Det er artig å se de andre verkene og å stille ut sammen. Å se igjen Jenny og Erdahl er flott. Vi kjenner hverandre fra en Islands-reise men har ikke stilt ut sammen før, sier Borst.

– Det er veldig artig at kuratoren har satt oss sammen på grunn av samme tema. Kanskje vi fortsetter med det, sier hun.

Vernissasjen er fredag kveld i Tromsø.

En prosess som skjer

Når Borst maler og jobber med bildene sine i galleriet på øya som ligger ved inngangen til Eidsfjorden, skjer det ofte en prosess og utvikling underveis.

– Jeg tenker ikke på at jeg må male som «space» eller rom. Det bare blir sånn, på en ganske naturlig måte. Du kan virkelig male verdensrommet, eller du kan male rommet inn i et maleri eller i et landskap. Også bor jeg på en plass det det er masse rom, og jeg liker virkelig rom, sier hun.

– Det utvikler seg egentlig gjennom hva jeg jobber med. Jeg er fordypet i det jeg gjør og jobber med tema, og så det utvikler seg mens jeg holder på. Jeg tenker ikke at jeg må male som space, det bare blir sånn, sier Borst.

I en sirkel

Hun maler abstrakte oljemalerier, med en unik fargebruk og et uttrykk som gir som for tolkning og filosofi.

– Alt kommer ut av rom og går tilbake i rom. Alt begynner i det og kommer tilbake i det, så man har en sirkel rundt det, sier hun.

– Det ene bildet heter «expanding universe», og det er med litt spørsmålstegn bak. Vider det seg ut eller krymper det inn? Det er en tankegang rundt dette, det er sånne spørsmål som jeg kan tenke på. Et det hele litt større enn Stokmarknes og øya, det blir litt lengre borte, sier hun.

Spaceship earth er om den vakre blå og grønne planeten som spinner gjennom rommet.

– Jorda er egentlig et spaceship i seg selv i hele universet. Det er veldig artig å jobbe med sånne tankeganger, og ha det i bakhodet uansett hva man gjør, sier hun.