– Det er andre som har æren

Gøril Olufsen (34) er sjef for den lille skolen med eventyrlig suksess i kunnskapstevlingen First Lego League.

Gøril Olufsen, rektor ved vinnerskolen Strønstad, er først ut i vår presentasjon av kandidatene til «Årets hadselværing 2017».   Foto: Atle Nielsen

Hadsel

– Jeg fikk en melding i natt (natt til torsdag, red.anm.) fra en bekjent som gratulerte meg med nominasjonen. Da var jeg ikke klar over det, så det var veldig artig med en slik nyhet midt på natten. Det er en ære å bli nominert til «Årets hadselværing», så det setter jeg stor pris på, sier hun.

– Har satset hardt på Lego league

Olufsen trekkes i denne sammenhengen fram som sjefen for en skole som på svært imponerende vis har vunnet to regionale finaler i kunnskaps- og teknologiturneringen First Lego League. Blant annet i konkurranse med skoler der elevtallet er omtrent et halvt tusen. Selv har Strønstad 21 elever fordelt på 1.–10. klasse.

– Hva er nøkkelen til suksessen?

– Ikke meg i alle fall. Det er elevene og lærerne som gjør den største jobben, forteller Olufsen.

Men for å kunne lykkes slik Strønstad har gjort, hjelper det med en helhetlig prioritering fra topp til tå.

– Vi har satset veldig på First Lego League, og det er implementert i mye av det vi driver med i skolehverdagen. Hele skolen er involvert, og det er en av fordelene våre i denne konkurransen. Til og med foreldre er delaktige, forteller rektoren.

– Ingen bedre plass å bo

Olufsen er ekte strønstadværing som, med unntak fra et lite halvår på hybel i Svolvær, har bodd alle sine dager på barndomsplassen.

– Det har aldri vært snakk om noe annet. Jeg begynte å jobbe på Norlense som tenåring, kjøpte hus som 19-åring og har hele tiden hatt arbeid her på Strønstad. Dermed har det ikke vært aktuelt å flytte. Det er heller ingen bedre plass å være på, med flotte folk og natur, sier hun.

I 2008 begynte hun som lærer på Strønstad skole, og for fem år siden ble hun assisterende rektor for Rune Jensen som nå er rektor på Melbu skole.

Går for tre strake seiere

– Hva er fordelen med en liten skole?

– Vi merker når vi er ute på reise at elevene generelt sett er veldig trygge på seg selv og ikke redde for å stå foran folk og prate. Det tror jeg kommer av at det er større fokus på hver elev enn det kanskje er i klasser med 25 elever, tror Olufsen.

 – Ulemper?

– Det er jo et mindre sosialt miljø, men på den andre har elevene mindre sosiale utfordringer av den grunn. De ansatte har kanskje færre å spille på lag med, men vi er med i et nettverk for småskoler der vi samarbeider med Innlandet skole og to fra Vågan.

– Tar dere tre på rad i den regionale First Lego League-finalen?

– Lærerne er gira og elevene er gira, så vi kommer i all fall til å gi alt, sier Olufsen.

Avstemningen av Årets Hadselværing er avsluttet. Resultatet vil snart bli offentliggjort.