– Jeg må si meg godt fornøyd med at vi klarte å perse såpass bra som vi gjorde. Det var veldig fint vær, men mye kald vind der var rundt 20 minus på det kaldeste, forteller Jørgensen.

Måtte bryte

Årets Expedition Amundsen gikk ikke helt friksjonsfritt for melbumannnen. Jørgensen startet løpet som del av tremannslaget The Arctic Triple, sammen med Kristian Nashoug og Jim Bakerød. Sistnevnte fikk derimot problemer med både utstyr og dagsform i løpet av de første 25 km og brøt etter hvert løpet.

– Hendelsen gjorde at de første kilometerne gikk noe senere enn de kunne ha gjort, men sånne ting er slikt som kan skje, forteller han.

– Sliten og bløt

Arctic Triples sluttid endte for øvrig på 33 timer og 21 minutter, som holdt til 59. plass sammenlagt.

200 deltakere stilte til start under årets utgave av Expedition Amundsen. Makstiden for deltakerne er satt til 72 timer, noe som innebærer at sluttiden til dem som blir klokket inn på over 72 timer, ikke får et gyldig resultat. En annen faktor som bidrar til å øke presset på deltakerne, er at hver og en må dra en 45 kilos pulk etter seg.

– Man blir etter hvert vant til det. Men det er klart at det er et tøft løp fysisk. Særlig kjenner man det i forbindelse med etablering av leiren, eller campen, da man både er sliten og bløt, forteller Jørgensen.

Obligatorisk hvile

Å campe, eller hvile, er en obligatorisk del av løpet. Samtlige deltakere må hvile i åtte timer underveis. For Jørgensen og hans gjenværende lagkamerats del, ble det tre campetableringer underveis,

Noe av det som overrasket hadselværingen mest i forbindelse med debuten i fjor, var det kuperte terrenget på Hardangervidda. Mange har en forestilling om at den er paddeflat, men så er definitivt ikke tilfelle. Selv om Jørgensen ikke ble like overrasket over topografiens utforminger denne gang, innrømmer han at det likevel røynet på.

– Jeg var forberedt på det, men like fullt så er det slik at man ofte tenker: nå er det bare en bakke igjen, så kan vi renne nedover. I stedet kommer en ny bakke, og så en til. Slik fortsetter det nesten hele tiden. Ti mil høres i utgangspunktet ikke så lenge ut, men når du primært går sikk sakk, føles det mye lenger, sier han.

Stiller neste år?

Selv om det ikke er mer enn et par døgn siden Jørgensen gikk i mål, er han allerede åpen for at det kan bli ny deltakelse neste år.

– Jeg håper at vi får samla samen et lag til neste år også. Det er veldig givende å være med på. Vi treffer andre likesinna som også driver med langløp og som vi kan utveksle erfaringer, i tillegg til at vi får promotert disse løpene, slår Anders Jørgensen fast.

For nysgjerrige kan det nevnes at aller raskest i mål under Expedition Amundsen 2018, var Håvard Hansen. Han satte ny rekord og ble klokket inn på imponerende 21 minutter og 40 sekunder.