Som kommunen tidligere har varslet, skyldes overskuddet i hovedsak høyere skatteinntekter enn budsjettert:

– Samtidig som vi bosatte mange flyktninger i 2017. Til sist viser det seg at pensjonskostnadene ble lavere enn budsjettert, noe som er kommet alle driftsenheter til gode, opplyser økonomisjef i Hadsel kommune, Tommy Løveng Hansen i ei pressemelding.

Må avsette noe

Merinntekten på skatt ble ca 6 millioner kroner, mens integreringstilskuddet ble ca 8 millioner kroner mer enn budsjett. – Sistnevnte inntekter medførte også noen ekstra kostnader, men i hovedsak vil kostnadene komme i 2018 og 2019. Det vil derfor være viktig å avsette noe til integreringsarbeidet, opplyser Løveng Hansen.

Merforbruk

Tjenestene i kommunen har imidlertid et samlet merforbruk på 1,4 prosent, eller samlet cirka 7 millioner kroner.

De største avvikene er ifølge økonomisjefen knyttet til barnevern og miljøtjenesten.

– Miljøtjenesten har hatt en formidabel vekst i antall brukere og vedtakstimer. Systemet for refusjon av kostnader til særlig ressurskrevende brukere gjør at brukere som er tilkommet gjennom året ikke kommer over den kommunale egenandelen. Avviket på miljøtjenesten er derfor en kombinasjon av høyere lønnskostnader og lavere refusjonsinntekter enn budsjettert, sier Løveng Hansen og legger til:

– Det er gledelig å se at øvrige enheter totalt ender i tilnærmet balanse, herunder nevnes skoler, barnehager, NAV, kultur, hjemmetjeneste og institusjonstjenesten.

Administrative kostnader har vært holdt lave i 2017, med vakanser i en rekke stillinger og en del utsatte prosjekter. Enkelte av disse bør trolig gjennomføres i 2018 ifølge Løveng Hansen.