– Vi har opplevd en lengre kuldeperiode uten snø. Dette fører til at tela går dypere og vi får igjen mange frosne vannrør. Vi jobber nå på spreng for å kontinuerlig tine vannrør på kommunale vannverk og bistå private vannverk, sier teknisk sjef og brannsjef i Hadsel, Øyvind Skjørholm.

Terje Nikolaisen er leder i uteetaten i Hadsel kommune. Han forteller at kommunen har kontroll på de kommunale vannverkene i Hadsel, mens det er problemer hos flere private.

– Vi bistår de så godt vi kan med å kjøre ut vann og hjelpe med å lokalisere rør. De ordner primært opp selv med kontakt med rørleggere, sier Nikolaisen til VOL.

Private problemer

Fredag så det mørkt ut for det private Breivik vannverk.

– Der er det ikke så ille som fryktet, og de har vann. Mens det fins private vannverk andre steder som sliter litt mer. Men det jeg kan love er at ingen skal gå tom for vann. Det skal vi bistå med, sier han.

Ved det kommunale vannverket på Slåttnes er det imidlertid trøbbel.

– Her har kilden til vannverket tørket inn. Der er vi nå og fyller vann en til to ganger per dag. Ellers så flyter det godt på de kommunale vannverkene.

– Ikke normalt

Rørleggerne i Vesterålen har vært travle de siste dagene. De anbefaler som regel å la vannet renne i slike situasjoner. Det sier også Nikolaisen i Hadsel kommune vanligvis, men ikke i dag.

– Normalt ville jeg sagt at de burde la vannet renne, men kan ikke si det nå. Det har vært tørke i over to måneder og om alle lar vannet renne, så blir det fritt for vann. Foreløpig har vi nok vann, men vi må be folk tenke seg om. Ikke sløs med vannet. Folk kan gjerne la vannet renne litt, men ikke på full fossing, sier han.

– Har kontroll

VOL har ikke fått kontakt med tekniske avdelinger i Bø, Andøy og Sortland for å få ståa der i dag. I Øksnes derimot er tilstanden mot normal.

– Vi har foreløpig ikke store problemer med det kommunale ledningsnettet eller de kommunale vannverkene, sier teknisk sjef i Øksnes kommune. Janne A. Kankaala.

Det samme er tilfellet med vanntilførselen.

– Vi har foreløpig kontroll på situasjonen, men vi har bedt folk om å være restriktive på vannforbrukeet og være bevisst på dette. Vi ser at bedriftene nå bruker mindre enn i fjor og det hjelper på.

På spørsmål om han kan huske en lignende tørkeperiode på vinterstid, svarer han:– Nei, det kan jeg ikke, sier han.