Torsdag ble snøskredfaren i Vesterålen økt fra «betydelig» til «stor». Og til helga blir det enda farligere: da settes faregraden opp til fem i store deler av Nordland og Troms.

Ekstra beredskap

Det har gjort at sykehuset på Stokmarknes tar spesielle forholdsregler.

– Det er politiet og hovedredningssentrale som har hovedansvaret for beredskapen Vi er i dialog med dem, og forbereder oss på at det er helt spesielle forhold i fjellet i helga. Vi følger situasjonen fortløpende, og får beskjed fra HRS, politiet og andre myndigheter som vi retter oss etter, sier kommunikasjonsrådgiver Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset.

Det er kombinasjonen av ekstra mye snø de siste ukene, varmere temperaturer og forventet regn som gjør at snøskredfaren økes.

– Bli hjemme

Det er altså ekstrem snøskredfare i mesteparten av nedslagsområdet til sykehuset på Stokmarknes i helga.

– Vi skal prøve å være så godt forberedt på skred som det er mulig å være. Alle ansatte har fått beskjed om at det er en helt spesiell helg vi går i vente, sier kommunikasjonsrådgiver Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset.

Sykehusets oppfordring er klar: hold deg unna fjellet.

– Vi håper folk ikke går i fjellet i det hele tatt. Faren skrus opp til fem, det er den høyeste faregraden man kan ha. Vi håper å slippe å måtte benytte beredskapen vi har satt i helga, sier Arntzen.