–  Det er som et eventyr og det er derfor det passer her. Jeg fikk lov til å velge mellom hele Vesterålen hvor jeg ville sette opp lydkunsten. Og jeg tenkte at det må bli Hadseløya på grunn av eventyrrutene som er her, forteller Tine Surel Lange, som har valgt ut komponister til lydkunsten.

Drive in kunst

Det er Galleri Ruth som står bak kunstprosjektet, men det var Lange som foreslo å sette opp et i Vesterålen. Selv er Lange fra Bø og komponist og lydkunstner. Hun forteller at det var et lignende lydverk av Galleri Ruth som stod i Lofoten i fjor, som inspirerte henne til å ta kontakt med dem.

– Jeg var i Lofoten og så at dette var et bra prosjekt. Og tenkte at dette må vi ha i Vesterålen, sier Tine Surel Lange.

Hun har prøvd å finne lydinnslag som passer til Vesterålen og Hadseløya. Meningen med kunstverket er at publikum skal kunne sykle, gå eller kjøre bort til steinen og høre på lydverkene omgitt av Hadsels natur.

– Det er 50 kunstnere som har vært med på dette prosjektet i løpet av de fem årene det har pågått. Og jeg fikk velge fritt mellom de 50. Jeg prøvde å se for meg å sitte her og høre på landskapet.

Det er elleve nordiske kunstnere som har bidratt med lydinnslag til kunstverket. Og dette er det femte året prosjektet pågår og Hadseløya er bare en av tre steder hvor galleriet skal sette opp lydkunst. Det skal også bli satt opp på Reykjavik på Island og Hvaler i Østfold, men med andre verk.

– Lydkunst har en rar størrelse. Du jobber på en annen måte fordi publikum ikke skal lytte til det på en konsert, sier Lange.

– Jeg synes formatet er spennende og uforutsigbart. Det har vært spennende å være med på, sier Lange.

Trakk publikum

Det var flere som var nysgjerrige på kunstprosjektet og trosset vær og vind for å se og høre på lydverket.

– Det er spennende og vendt mot publikum. Det kan være landmannen, elgen eller fuglene som stopper opp her for å lytte. Og enten så skjønner de det eller så skjønner det ikke det, sier Lange.

Kunstverket skal stå på Hadseløya fram til 1. september og er kun i drift i helgene.

– Det er veldig spesielt og så er det er litt artig at det ikke skal stå her bestandig, sier Bjørg Grande.

Verket blir drevet kun av solcellepanel og en liten vindmølle som står ved siden av steinen som lyden kommer ut av.

– Vi reiser nok tilbake hit flere ganger. Det er også litt artig at det drives av vind og sol, sier Grande.