Markedsfører Nordland i Kina:

Vil ha flere kinesere på besøk

Fylkesrådet vil at flere kinesere skal besøke Nordland. Dette er høyt på dagsorden i møtene med samarbeidsprovinsen Zhejiang i Kina. Markedsmulighetene er enorme.

Fra venstre: Hans Fredrik Sørdal, Siv Dagny Aasvik, Roger Mosand, partisekretær i Zhejiangprovinsen, Che Jun, fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, under besøk ved Nordlaks høsten 2017.   Foto: Thor-Wiggo Skille

Hadsel

Når fylkesrådsleder Tomas Norvoll reiser sammen med blant andre regionrådsleder i Vesterålen Siv Dagny Aasvik til Hangzhou, er det for å legge til rette for næringssamarbeid med samarbeidsprovinsen Zhejiang. Reiseliv er ett av temaene i samtalene med partisekretær i Zhejiang, Che Jun.

– Med tanke på det enorme markedspotensialet hos vår samarbeidsprovins i Kina, vil reiseliv være ett av flere tema som vi vil diskutere i samarbeidsavtalen, forteller fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i ei pressemelding.

Vil være konkret

Ordfører i Hadsel, og leder i Vesterålen regionråd, Siv Dagny Aasvik (Ap), sier at Vesterålen har markert seg i det kinesiske markedet flere ganger etter at samtalene med Kina ble gjenopptatt.

Under besøket til Zhejiang skal flere punkter i samarbeidsavtalen konkretiseres. For Aasvik er det et hovedpoeng at hun ikke ønsker masseturisme i form av flest mulig kinesere på besøk, men en turisme som er bærekraftig og som tar hensyn også til miljøperspektivet.


Leder i Vesterålen regionråd, Siv Dagny Aasvik, signerer avtale med Zhousan kommune. Partisekretær Mr. Che Jun og fylkesrådsleder Tomas Norvoll i bakgrunnen under avtalesigneringen.  Foto: Thor-Wiggo Skille

 

– Et av samarbeidspunktene handler om felles reiselivsutvikling. Et annet samarbeidspunkt det tenkes stort rundt, er sjømattransport direkte mellom Nordland og Kina. I tillegg er vi opptatt av håndtering av marint avfall, og kunnskapsutveksling rundt dette. Alle disse næringsområdene har svært store utviklingsmuligheter, påpeker Aasvik.

Enorme muligheter

Zhejiang-provinsen er en liten provins i kinesisk målestokk, men gir med sine 54 millioner innbygger enorme muligheter for samarbeid. Også fordi denne provinsen er av de mest fremtidsrettede i Kinas utvikling.

Norvoll sier at Nordland fylkeskommune skal legger til rette for næringssamarbeid og åpne dører i et spennende marked. For Lofoten og Vesterålen vil naturlig nok både sjømat og reiseliv være svært aktuelt å diskutere.

– Størrelsesforholdet er i seg selv spennende. I verdens raskest voksende økonomi, vil dette markedet bli svært viktig for våre sjømatprodukter. Og ikke minst vil vår spennende region være et reisemål for et stort antall kinesere som opplever stadig større kjøpekraft, avslutter Siv Dagny Aasvik.